Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

27.5.14

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…


electionsΔιάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου που έχει αναρτηθεί στο enikos που τιτλοφορείται “H Δημοκρατία μίλησε…”. Συμφωνούμε σε αρκετά σημεία, αλλά θα ήθελα να συμπληρώσω τις επισημάνσεις μου και τις σκέψεις μου.

Μάλιστα, στο παρελθόν είχα αναδείξει το πρόβλημα της αποχής στην ανάρτηση “Έχεις ευθύνη φίλε” και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους από το twitter που πόσταραν την ανάρτηση, αλλά και την αναδημοσίευσαν στα δικά τους blogs.


Στις αρχές Απριλίου ζήτησα από τον Νίκο Χατζηνικολάου να αφιερώσει μια εκπομπή του enikos στο μείζον θέμα της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό αγγίζει ή και ξεπερνά το 40%. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες στηλιτεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και το Σύνταγμα. Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι η λαϊκή κυριαρχία.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι δημοκράτης κι εισακούει τα μηνύματα. Εξεπλάγην ευχάριστα στο άκουσμα της είδησης πως σ’ αυτές τις εκλογές θα υπήρχαν κυρώσεις σ’ όσους απόσχουν αδικαιολόγητα από τις κάλπες. Στις προηγούμενες φορές οι κανονισμοί ήταν πιο χαλαροί.

Σαφώς η βάρβαρη αύξηση των διοδίων και των καυσίμων απετέλεσαν τροχοπέδη στη συμμετοχή των εκλογών. Μάλιστα, η αντίδραση του ΚΚΕ ήταν άμεση και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων – ετεροδημοτών τις ημέρες των εκλογών όπως η κατάργηση των διοδίων και τη διάθεση δωρεάν εισιτήριων στους ανέργους στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε με τα φαινόμενα οξυμμένης φτώχειας κι ανεργίας.

Στην προηγούμενη εκπομπή του enikos συζητήθηκε και το θέμα της αποχής. Μάλιστα, κάποιοι καλεσμένοι ανέφεραν πως αρκετοί ψηφοφόροι θα συμμετείχαν αποκλειστικά στις δεύτερες εκλογές λόγω των δυσβάσταχτων εξόδων. Δυστυχώς, δεν άκουσα από τους παρόντες ότι υπονομεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν αναδείχθηκε ως μείζονος σημασίας πρόβλημα.

Δειγματοληπτικά να αναφερθώ στην αποχή της Αττικής τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και τις ευρωεκλογές όπου δεν τίθεται ζήτημα χιλιομετρικής απόστασης. Η αποχή άγγιξε το 39%. Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι δεν έλειπαν στο εξωτερικό. Απ’ ότι γνωρίζω δεν υπήρξε κάποια επιδημία. Αναρωτιέμαι αν θα επιβληθούν και οι σχετικές κυρώσεις. Θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει.

Στην Ισπανία το κίνημα των Αγανακτισμένων που βάλλεται στα μέτρα λιτότητας κατάφερε να κερδίσει πέντε θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Ισπανοί ξεχύνονται στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της λιτότητας σε αντίθεση με τους Έλληνες που επέλεξαν την ηττοπάθεια και την αδράνεια.

Οι υπέρμαχοι του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δικαιωμάτων του λαού, του πλουραλισμού θα πρέπει εντοπίζουμε το πρόβλημα. Και δεν αρκεί μόνο να το καταγράφουμε. Η ιθύνουσα τάξη θα πρέπει να θεσπίσει διαφορετικούς κανονισμούς, πιθανά και χρηματικό πρόστιμο, ως μέτρο εξάλειψης του φαινομένου.

Όλα τα κόμματα πανηγύριζαν τα αποτελέσματα. Όλοι βγήκαν νικητές. Χαμένος είναι ο λαός. Και πραγματικά εύχομαι τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να δράσουν διαφορετικά, να πλησιάσουν το λαό. Να αφουγκρασθούν την κοινωνία που τους γυρίζει την πλάτη.