Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

18.3.14

O λόγος του συμβόλαιο



samarasΤο δημόσιο χρωστάει και της Μιχαλούς, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να εμφανίσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να δημιουργήσουμε κλίμα αισιοδοξίας, να βγούμε στις αγορές κι όλες αυτές οι γνωστές αμετροέπειες.

Σε 2,9 δις ευρώ ανέρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 βάσει του προγράμματος προσαρμογής, όπως ανέφερε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε σήμερα με την Τρόικα και ξεκίνησε να μοιράζει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικά:
  • 500 εκατ ευρώ θα δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα στους εισοδηματικά ασθενέστερους κι ενστόλους
  • 350 εκα ευρώ θα καλύψουν το κόστος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • 20 εκατ ευρώ θα διατεθούν για τους αστέγους
  • 1 δις θα διατεθεί στην εξόφληση του χρέους
  • 1 δις θα πάει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, δηλαδή σε προμηθευτές
Ο πρωθυπουργός για μια ακόμη κράτησε το λόγο του συμβόλαιο κι είναι εξαιρετικός στο μαθηματικά και στις μοιρασιές. Είμαι πεπεισμένη πως είχε αριστεύσει στα μαθηματικά.

Αναδημοσιεύω από το enikos τις δηλώσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα

“Τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους». Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέσαμε το θέμα πώς θα αξιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: θα το αξιοποιήσουμε για να εξυπηρετηθεί το χρέος ή για τον ελληνικό λαό”, είπε ο κ. Σαμαράς συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους. “Ελήφθη η απόφαση να διαθέσουμε το 70% στους πολίτες» της Ελλάδας, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί υπέρ όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή κυρίως των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στη δέσμευση της τρόικας των πιστωτών να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Bάσει των παραπάνω, θα έπρεπε να δοθούν 2 δις σε πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση, κυρίως σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το 1 δις θα διατεθεί σε πάγιες υποχρεώσεις του δημοσίου, σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών κι όχι σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. 350 εκατ ευρώ θα καλύψουν το κόστος της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. 500 εκατ θα επιστραφούν σε εισοδηματικά ασθενείς κι ενστόλους. Αν δεν με απατά η μνήμη μου υπήρξε απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών των ενστόλων.

Για να μην κουράσω και να είμαι ακριβής, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους περίπου 300 εκ ευρώ, δηλαδή το 15% του δήθεν πλεονάσματος κι όχι το 70% που είχε εξαγγείλει.

Δεν θα μιλήσω για ψηφοθηρικά προεκλογικά πυροτεχνήματα και “πλεονάσματα”, αλλά οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.