Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

21.9.15

Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος #ekloges2015_round2

Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Ο χαρακτήρας της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει διττής σημασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την επτάμηνη αποτυχημένη του διακυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, τη ψήφιση του τρίτου σκληρού μνημονίου σε καθεστώς capital controls αδιαμφισβήτητα υπήρξε ο νικητής της χθεσινής βραδιάς. Κατάφερε τουλάχιστον να διατηρήσει τα ίδια ποσοστά του και παράλληλα να ξεσκαρτάρει το κόμμα του από την εσωτερική αντιπολιτευτική αριστερή πλατφόρμα και να την εκτοπίσει εξωκοινοβουλευτικά.

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα πόνταρε στη γενικότερη αποχή που παρατηρείται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και στην απογοήτευση των πρώην ψηφοφόρων που τον στήριξαν. Ναι μεν πρώτευσε σχεδόν σε ίδια ποσοστά, αλλά καταγράφονται σημαντικές απώλειες 320.000 ψηφοφόρων, παρουσιάζοντας μια πτώση της τάξης του 15% σε σύγκριση με τις περασμένες εκλογές του Ιανουαρίου. Η Λαϊκή Ενότητα πήρε από αυτή την δεξαμενή μόνο τους μισούς ψηφοφόρους, χωρίς να επιτυγχάνει κοινοβουλευτική παρουσία για μερικές χιλιάδες ψήφους. Τα χρονικά περιθώρια της ανάπτυξης τους και των τοποθετήσεων ήταν σχετικά σύντομα και περιορισμένα. Η στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές στόχευε στον αιφνιδιασμό των εσωτερικών του αντιπάλων και πρώην συνεργατών του. Επιπροσθέτως, η κατασκευασμένη μιντιακή προπαγάνδα επί συγκεκριμένων προσώπων της ΛΑΕΝ δημιούργησε σαφώς αρνητικό κλίμα.

CPYl9ftWcAAPm_F



Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στη δεύτερη θέση. Η τάση που καταγράφεται είναι πτωτική. Κι εδώ παρουσιάζονται σημαντικές μεγάλες απώλειες. Αρκετοί ανέμεναν  στο πρόσωπο του προσωρινού προέδρου της  να παρατηρηθεί μια κεντροδεξιά συσπείρωση. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταλυτικό. Είναι σαφές που υπάρχουν αρκετές παθογένειες στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος και δεν αφορούν αποκλειστικά την ακροδεξιά ατζέντα που ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο παλαιοκομματισμός, η οικογενειοκρατία, η διαπλοκή, πολιτικά λάθη είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόμματος. Επιπροσθέτως ενδεικτικά να αναφερθώ στην άκυρη προεκλογική τους καμπάνια. Η 26χρονη άνεργη Κατερίνα που βοηθά εθελοντικά στο γηροκομεία δεν έπεισε το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που πλήττεται από την ανεργία. Τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας  όφειλαν να προτείνουν λύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με όραμα κι ορίζοντες. Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά βιοποριστικά προβλήματα κι αδιέξοδα.

maxresdefault

Η υπόδικη ναζιστική Χρυσή Αυγή διατηρεί σταθερά την τρίτη θέση. Έχουν αναλωθεί χιλιάδες σελίδες για τη φασιστική τους νοοτροπία, τα πραγματικά κίνητρα τους, τις θέσεις τους, τη βίαιη συμπεριφορά τους, παρόλα αυτά διατηρεί και συντηρεί ένα σκληρό πυρήνα ψηφοφόρων. Η μαύρη επέτειος των δύο χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν άγγιξε το εκλογικό σώμα. Η δε ανάληψη έστω και της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιακό, για την ποινική θα αποφασίσει το ειδικό δικαστήριο, δεν ταρακούνησε τους ψηφοφόρους της.

Τα εκλογικά αποτελέσματα του υπάρχοντος εκλογικού συστήματος διαμορφώνονται από τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος. Η Χρυσή Αυγή διατήρησε την τρίτη θέση της από τους  φανατισμένους φασίστες ψηφοφόρους της, αλλά ταυτόχρονα κι από την μεγάλη αποχή. Όσο κι αν είναι σεβαστή η θέση αρκετών ανθρώπων για την παρακμή του πολιτικού συστήματος, δεν παύει το εκλογικό αποτέλεσμα και οι θέσεις να προκύπτουν από μαθηματικές αναλογίες, εξισώσεις. Επιλογές υπήρχαν. Θα μπορούσε κάλλιστα το εκλογικό σώμα να την εκτοπίσει. 

Αρκετοί επιστήμονες κι ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το προφίλ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, το επαγγελματικό τους επίπεδο, την εκπαίδευσή τους, αλλά και το το οικονομικό τους επίπεδο. Δυστυχώς, στα χθεσινά στοιχεία ακούστηκε πως οι  άνεργοι προτίμησαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή. Σε καμία περίπτωση το μικρό αυτό δείγμα δεν θα πρέπει να ταυτιστεί, να διαστρεβλωθεί, να γενικευτεί ή να θεωρείται αντιπροσωπευτικό με το δυσβάσταχτο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας των αποκλεισμένων ανέργων. Ενδεικτικά  οι ψηφοφόροι του ναζιστικού μορφώματος κυμαίνονται στους 350 χιλιάδες, ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμισι εκατομμύριο.

eksi

Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται να πανηγυρίζει το ποσοστό των 6,28 μονάδων, δεν δείχνει να ενισχύεται ή να επανακάμπτει. Κατέβηκε στον εκλογικό αγώνα σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ λόγω οικονομικών δυσχερειών αποφάσισε να μην συμμετάσχει των εκλογικών διαδικασιών.

Το ΚΚΕ κατέλαβε την πέμπτη θέση καταγράφοντας μικρές απώλειες. Είναι γνωστό πως ο πυρήνας του κυμαίνεται στο 5% και δεν διασπάται. Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει τη μοναδική αντιμνημονιακή δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Περισσός σίγουρα θα ασχοληθεί ενδελεχώς και δια μακρών με το αποτέλεσμα και τα σχετικά εκλογικά ευρήματα, αλλά είναι πασιφανές πως τα στελέχη του ικανοποιούνται μ’ αυτό το μικρό ποσοστό οχυρωμένα σε πρακτικές στρουθοκαμηλισμού. Ενώ η παρουσία του σε συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται δυναμική, τα ποσοστά δεν ξεκολλούν από το 5%. Δεν φταίει μόνο η ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Σχολαστικά θα πρέπει να δουν τα δυνατά, τα αδύνατα σημεία τους, τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Με κύριες άξονες τα εργασιακά δικαιώματα και τον αντιφαστικό τους αγώνα δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση, ουραγοί κι καταϊδρωμένοι. Εποικοδομητική αυτοκριτική, επανασχεδιασμός και διορθωτικές κινήσεις πλέον θεωρούνται επιβεβλημένες άμεσες ενέργειες.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχασε σημαντική δύναμη, πάνω από 40%. Δεν υπήρχε αμφιβολία πως πρόκειται για φούσκα. Όταν πρωτοεμφανίστηκε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων του έδιναν άπιαστα ποσοστά. Ο διακαής πόθος του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν η επίτευξη του ποσοστού του 10%. Η αλαζονεία, η έπαρση, τα μισόλογα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του επικεφαλής αλλά και των στελεχών του αποτέλεσαν τους κύριες καταπέλτες.

Οι ΑΝΕΛ έχασαν κι αυτοί τη μισή τους εκλογική δύναμη στηρίζοντας μνημονιακές πολιτικές, καταφέρνοντας να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και διαψεύδοντας σχεδόν όλες τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη των χθεσινών εκλογών ήταν η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή. Διατηρώντας επιφυλάξεις σε δημοσκοπήσεις, αλλά και του γενικότερου γραφικού κλίματος, το ποσοστό του θεωρείται αρκετά υψηλό. Εν προκειμένω δεν δικαιολογούνται πρόθεση χαβαλέ ή γελιοποίησης του πολιτικού συστήματος από τη στιγμή που το πολιτικό προσωπικό της χώρας πληρώνεται από το υστέρημα των ελλήνων φορολογούμενων. Προωθήθηκε τα βέλτιστα από τα μιντιακά μέσα και ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο θα αναδειχθεί κι αυτό το κόμμα σε μια ακόμη φούσκα.

Συνοπτικά το ελληνικό κοινοβούλιο απαρτίζεται από μνημονιακές δυνάμεις με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ. Ομιλούμε πλέον για ένα διακοσμητικό πρωθυπουργό καθώς είναι γνωστό πως η χώρα διοικείται από τον Μάαρτεν Βερβέυ.

Το γενικότερο λυπηρό συμπέρασμα που προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα λόγω της μεγάλης αποχής που έχει καταγράφηκε είναι η ήττα της Δημοκρατίας.Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει αυτό το βαρύ τίμημα.