Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

27.1.15

Aποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος #ekloges2015


electionsΟ Αντώνης Σαμαράς στην τελευταία του τηλεοπτική παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο επικαλούμενος ευρήματα δημοσκοπήσεων σφετεριζόταν πως ο ελληνικός λαός δεν ήθελε εκλογές.Kάνω τα πάντα για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές τόνιζε ανελλιπώς. Εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε. Το αισθάνομαι. Ήδη οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι οι εκλογές θα συνέφεραν τη ΝΔ. Ο έλληνας πολίτης έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και τι θα συμβεί από εδώ και μπρος”.

Η λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών ήταν καταπέλτης για τις πολιτικές της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Νικητής των εκλογών με μεγάλο προβάδισμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός εξαντλημένος από τις πολιτικές λιτότητας, της συνεχούς και ληστρικής φορολογικής αφαίμαξης πραγματικά τιμώρησε τα παλαιά πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στον ιστόχωρο των Νέων υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας των αποτελεσμάτων των εκλογών με προηγούμενες αναμετρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε ανοδικά. Η μεγάλη εκτίναξη ήταν στις εκλογές του 2012 κατά 31 μονάδες. Κατάφερε να διατηρήσει την μεγάλη άνοδο του ενισχυμένος κατά 9,76 μονάδες από τις ευρωεκλογές. Διέψευσε τις κακές Κασσάνδρες που έκανε λόγο πως η φούσκα του Αλέξη Τσίπρα σύντομα θα εξαφανιζόταν.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε με μεγάλη διαφορά. Από τις εκλογές του 2009 έχει διαφορά κατά 5,66 μονάδες, τις βουλευτικές του 2012 κατά 1,85 μονάδες κι ενισχυμένος από τις ευρωεκλογές κατά 5,10. Η πτωτική τάση είναι σαφής. Τα ποσοστά παραμένουν ιστορικά χαμηλά. Αυτή η ενίσχυση προέρχεται από τη μείωση του ποσοστού των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής κατά 3 μονάδες και του ΛΑΟΣ κατά 1,67. Το καραμανλικό μέτωπο παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένο κι ενοχλημένο με το αποτέλεσμα των εκλογών, από τη συμπεριφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού και των ακροδεξιών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η μοναδική που είχε το σθένος να ασκήσει πραγματικά κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, δεν παρασύρθηκε, αλλά υπήρξαν και φορές που ακολούθησε τη λανθασμένη στρατηγική του κόμματος. Αναμένουμε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της δεξιάς πολυκατοικίας.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του. Σαφώς, υπήρξε κι η διάσπαση του κόμματος με τη δημιουργία του κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου. Για πρώτη φορά το ιστορικό όνομα Παπανδρέου παραμένει εκτός Βουλής. Ακόμη κι αν αθροίσουμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ πλέον μιλάμε για τα ερείπια του σοσιαλιστικού κόμματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω των παπαγάλων του διακαώς επιθυμούσε να παραμείνει στην εξουσία ως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Παρόλο που καταγράφηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις για αλλαγή ηγεσίας είναι σίγουρο πως δύσκολα να επανακάμψει και να πιάσει τα παλιά ποσοστά του. Περασμένα μεγαλεία!Ας μου επιτραπεί να χαρακτηρίσω τους επίδοξους δελφίνους αιθεροβάμονες. Στην συνείδηση του ελληνικού λαού θα παραμείνει ως το κόμμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Η Χρυσή Αυγή ήρθε τρίτο κόμμα, παρόλο που κατέγραψε μείωση κατά 3 μονάδες. Σε λίγες μέρες αποφυλακίζονται τα μέλη του ναζιστικού μορφώματος και θα ξεκινήσει η δίκη με τις κατηγορίες σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Δυστυχώς, η καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας στους ψηφοφόρους.


c71e3aeb3ac96bb53639ea0d9f84e30d
Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη κατέγραψε μια μικρή μείωση σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2014 κατά μισή μονάδα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν μεγαλύτερα ποσοστά τα οποία τελικά δεν έπιασε. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχει δυναμική. Την είσοδο του στη Βουλή την οφείλει καθαρά στις μεταγραφές που έκανε, δηλαδή τη συνεργασία με τη Δράση,  τους ανεξάρτητους βουλευτές Τατσόπουλο, Ψαριανό και Λυκούδη, άτομα που διαθέτουν κύκλους και μιντιακή προβολή, και φυσικά τη συμμετοχή του Αμυρά. Μάταια τόσα δημοσιεύματα, πολιτικές δημοσιογραφικές αναλύσεις με τη “τρίτη πολιτική δύναμη”.


Το ΚΚΕ διατηρεί τη συσπείρωση του και κυμάνθηκε στο 5,47% καταλαμβάνοντας τη πέμπτη θέση. Σίγουρα είχε ένα δύσκολο προεκλογικό αγώνα, αλλά εμφανίζει μια μικρή μείωση από τις ευρωεκλογές του 2014 κι ενισχυμένος κατά μια μονάδα από τις εκλογές του 2012. Δεν αμφιβάλλω πως στον Περισσό θα αναλύσουν περαιτέρω τα εκλογικά αποτελέσματα. Λυπάμαι που μένουν ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα. Θα επιμείνω πως δεν καταφέρνουν να πείσουν την ευρύτερη κοινωνία με την ακαμψία τους. Οφείλουν να προσαρμοστούν στις επιταγές της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας κι να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Το ΚΚΕ είναι ιστορικό κόμμα με μεγάλους αγώνες κι η παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο θεωρείται αναγκαία κι επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με αρκετές εταιρείες η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή παρουσιαζόταν οριακή. Στις ευρωεκλογές παρουσίασαν μεγάλη καθίζηση, αλλά κατάφερε να επανακάμψει. Ο Πάνος Καμμένος τους διέψευσε κι αποτέλεσε τον πραγματικό ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων. Τα ΜΜΕ υπήρξαν άδικα μαζί του ενθυμούμενη τα υποβόσκοντα πρωτοσέλιδα  πιθανής συνεργασίας  ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού.

Ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη δεν κατάφερε να πιάσει τα ποσοστά των Ευρωεκλογών. Το σύστημα γνωρίζει καλά να εκβιάζει την κατάλληλη στιγμή. Ο ΛΑΟΣ είναι μια δεξαμενή ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία και το σκάνδαλο για τις offshore του Καρατζαφέρη δόθηκε στη δημοσιότητα καθαρά για να ψαρέψουν ψηφοφόρους.

Στις δημοσκοπήσεις καταγραφόταν μια δυναμική στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αντικαπιταλιστική αριστερή συνεργασία κυμάνθηκε τελικά στα ίδια ποσοστά. Προφανώς, την τελευταία στιγμή μέρος του εκλογικού σώματος στράφηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Ένωση Κεντρώων με το Βασίλη Λεβέντη να κερδίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέσα στην έδρα του. Ο Απόστολος Γκλέτσος κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 1,77%. Τα δύο κόμματα αποτέλεσαν τις εκπλήξεις του εκλογικού αποτελέσματος.


Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν ο Φώτης Κουβέλης. Δεν βοήθησε η συνεργασία με τους οικολόγους πράσινους. Προς το παρόν κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα για την αξιοποίηση του στον καινούργιο κυβερνητικό σχηματισμό. Οψόμεθα.