Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

19.10.14

Τι σύμπτωση!


Κάθε δημοσκοπική εταιρεία ή έγκριτο πανεπιστήμιο παραδίδει τα ευρήματα μιας έρευνας με τα αντίστοιχα γραφήματα στηλών, ράβδων, πίτας, διασποράς. Τα διάφορα γραφήματα δημιουργούνται από τα δεδομένα στα φύλλα εργασίας του excel αυτόματα.

Ο ιδιωτικός σταθμός ΣΚΑΙ παρουσίασε τη δημοσκόπηση που διενήργησε το πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του Νίκου Μαραντζίδη την Παρασκευή και δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή του ομίλου Αλαφούζου.

Μια πρώτη γεύση πήραν οι τηλεθεατές την Παρασκευή από τον τηλεοπτικό σταθμό, όπου μάθαμε πως το μικρότερο μπορεί να γίνει μεγαλύτερο. Βέβαια, η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη έσπευσε να ενημερώσει πως το λάθος οφειλόταν στους συναδέλφους της και τα νούμερα μπήκαν ανάποδα. Προφανώς, η δημοσιογράφος δεν έχει εργαστεί σε φύλλα excel για να γνωρίζει πως δημιουργούνται τα γραφήματα.

B0LCwA8IYAAFyUr






Περίμενα την αντίδραση από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τα “παραποιημένα” γραφικά, αλλά δεν διάβασα κάτι σχετικό. Κατά καιρούς έχουμε δει στο φως της δημοσιεύματα με άρθρα που αφορούν στις σχέσεις ερευνητικών - δημοσκοπικών εταιρειών με αναθέσεις δημοσίων έργων και λογικά να διατηρούμε επιφυλάξεις ως την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Όσο κι αν προσπάθησαν οι δημοσκόποι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οι αποκλίσεις τους υπήρξαν μεγάλες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον περασμένο Απρίλιο έχει εκτοξεύσει το Ποτάμι στην τρίτη θέση δίνοντας του ποσοστό 14,5%. Στην καινούργια μέτρηση ξανά το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλά έχοντας ως δεδομένο την τρίτη αυτή θέση και πως πρέπει να παραμείνει εκεί ως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Ποια θα είναι η θέση του Ποταμιού σε επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα το αναδείξει μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Μαραντζίδης έχει δηλώσει πως στηρίζει το Ποτάμι. Είναι ηθικό να παρουσιάζεται μια έρευνα από ένα καθηγητή πανεπιστημίου που στηρίζει σθεναρά ένα κόμμα; Πώς γίνεται συνεχώς να εμφανίζεται τρίτο κόμμα και στις παραπάνω δημοσκοπήσεις το Ποτάμι; Σύμπτωση; Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις. Η απόκλιση της δημοσκόπησης του Απριλίου με το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι οκτώ μονάδες. Δηλαδή, εκτός τόπου και χρόνου.

prothesi_511_355

19s8galop-thumb-large (1)

Μα, ποιος είναι ο Νίκος Μαραντζίδης; Περισσότερα, θα μάθετε στο άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου με τίτλο “ Πολύ σαβούρα στο Ποτάμι”.