Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

29.6.14

Heroin-assisted treatment


slide_273017_1946396_hugeΣτα διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης των ναρκωτικών υπάρχει και το πρόγραμμα της υποβοηθούμενης ηρωίνης (Heroin-assisted treatment) με τη χορήγηση καθαρής ηρωίνης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε ταυτόχρονο συνδυασμό με μεθαδόνη. Oι δοσολογίες διαφέρουν ανά χώρα. Από τη μελέτη του EMCDDA με τίτλο Νew heroin –assisted treatment –Insights η ημερησία δόση καθαρής ενέσιμης ηρωίνης κυμαίνεται από 275 mg και φθάνει τα 548 mg, κάτι παραπάνω από μισό γραμμάριο.


daily dose copy

Ο Θάνος Τζήμερος με άρθρο του στο protagon με τίτλο “Μην κάψετε την ηρωίνη” ζητάει να δοθεί η κατασχεμένη ποσότητα των 2 τόνων καθαρής ηρωίνης στους χρήστες, να καινοτομήσει η πολιτεία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ η εκτίμηση για τους χρήστες με κύρια ουσία την ηρωίνη ανέρχεται  στoυς 20.429. Επίσημη καταγραφή των χρηστών δεν υπάρχει. Επίσης, κατά το 2012 χορηγήθηκαν από τις street work ομάδες συνολικά 406.898 σύριγγες σ’ όλους τους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών. Πάραυτα παρατηρήθηκε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας C και HIV/ΑIDS.
 users copy[464]

injections copy

Με απλές μαθηματικές πράξεις παίρνοντας γνώμονα τη δοσολογία της υποβοηθούμενης ηρωίνης ( 500 mg/ ημέρα) η κατασχεθείσα ποσότητα των δύο τόνων ηρωίνης παράλληλα με μεθαδόνη  σε 20.000 χρήστες καλύπτει τις ανάγκες λιγότερες του ενός έτους κι όχι χρόνων όπως υποστηρίζει ο Θάνος Τζήμερος στο άρθρο του . Η υποβοηθούμενη ηρωίνη γίνεται σε συγκεκριμένες κλινικές, με εξειδικευμένο προσωπικό και σε κάποιες περιπτώσεις με αυστηρούς όρους για τους χρήστες.
Έστω ότι η πολιτεία διαθέσει τη συγκεκριμένη ποσότητα στους χρήστες, τον υπόλοιπο καιρό πως θα εφοδιάζονται οι χρήστες όπου η ποσότητα δεν αρκεί για ένα έτος; Διαβάζοντας τη μελέτη της υποβοηθούμενης ηρωίνης κυμαίνεται από 12.700 έως 20.400 ευρώ το χρόνο ανά χρήστη και αντίστοιχα της μεθαδόνης μεταξύ 1.600 έως 3.500 ευρώ.

Από τη μελέτη της υποβοηθούμενης ηρωίνης προκύπτει πως περιορίστηκε η παραβατική συμπεριφορά των χρηστών. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Vice οι Ολλανδοί χρήστες διαμαρτύρονται για τη διάθεση της δωρεάν κρατικής ηρωίνης. Δεν επιλύεται το πρόβλημα της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η υποβοηθούμενη ηρωίνη δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της χρήσης ηρωίνης.

Πάνω κάτω είναι γνωστά τα κοινωνικά οικονομικά αίτια της εξάπλωσης των ναρκωτικών. Πότε όμως δεν γίνεται συζήτηση για τα πολιτικά αίτια που είναι τα πιο σκοτεινά. Η περίφημη εξέγερση στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας το 1965 ευνούχισε πολιτικά τους νέους. Διαμορφώθηκε η “Κουλτούρα της Μαριχουάνας” με τη μαριχουάνα να αποτελεί σύμβολο της απόρριψης του κατεστημένου και διαδόθηκε επιδημικά σε Αμερική κι Ευρώπη φθάνοντας στη χώρα μας με νέους για λόγους επίδειξης μια ψεύτικης κουλτούρας χρησιμοποίησαν τα ναρκωτικά και σκλαβώθηκαν απ’ αυτά. Ας θυμηθούμε τον πόλεμο του Οπίου των Άγλλων στην Κίνα, όπου η ιμπεριαλιστική διείσδυση συνοδεύτηκε με ταυτόχρονη διάδοση των ναρκωτικών, προκειμένου να μειωθούν οι αμυντικές ικανότητες των υποταγμένων οικονομικά λαών. Στην Ιταλία είναι γνωστή η συνεργασία του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου με τη μαφία που διακινεί ναρκωτικά, κυρίως για λόγους οικονομικούς, καθώς η μαφία είναι ο κυριότερος εχθρός των αριστερών κομμάτων.

Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι και πολιτικό. Μέχρι στιγμής λαμβάνονται αστυνομικά και ιατρικά μέτρα, κατασταλτικά και θεραπευτικά. Είναι απαραίτητο να πολιτικοποιηθούν οι νέοι. Μόνοι τους νέοι μπορούν να θωρακίσουν τους εαυτούς τους και να τον κάνουν απρόσβλητο. Αν δεν τους αρέσει αυτός ο κόσμος ας εργαστούν να τον κάνουν καλύτερο.
Τόσο οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών όσο και οι οικογένειες τους σηκώνουν το δικό τους Γολγοθά. Απαιτείται τεράστια ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά κι από ειδικούς.

Το καλοκαίρι του 2011 συνεργάστηκα με το Τμήμα Πρόληψης και Ενημέρωσης του ΚΕ.ΘΕ.Α. Ομολογώ πως γνώρισα μια εξαιρετικά αξιόλογη ομάδα από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Μέσα από τις συζητήσεις πρόεκυψε πως το θέμα των ναρκωτικών αποτελεί ταμπού στην ελληνική κοινωνία. Οι γονείς είτε ανυποψίαστοι είτε λόγω αναστολών, δεν εντοπίζουν έγκαιρα των προβλήματα των εφήβων με αποτέλεσμα να ενημερώνουν σωστά τα παιδιά, να τα καθοδηγούν. Νομοτελειακά η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Μειδιώ με τη τελευταία διαφημιστική καμπάνια κατά των ναρκωτικών στην Πάτρα που επιστρατεύθηκαν διάφοροι επώνυμοι. Κανένα μακιγιάζ δεν μπορεί να αποδώσει τα λιπόσαρκα κορμιά των χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Διαφάνεια1

Διαφάνεια2

Σύμφωνα με τη νέα ντιρεκτίβα στο ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών θα συνυπολογίζονται τζίροι  από πορνεία, λαθρεμπόριο και ναρκωτικά.

“Καληνύχτα”!