Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

19.5.14

Νικητές: Η αποχή και ο φασισμός


graffitiΣυνοπτικά θα έλεγα πως το μήνυμα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αποκαρδιωτικά και δυσάρεστα.

Μεγάλος νικητής αποδείχθηκε η αποχή που κυμάνθηκε σε μεγάλα ποσοστά κι αυτή τη φορά. Τα πολιτικά κόμματα δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που έχει απαξιώσει την πολιτική κι όχι άδικα. Δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται πως η αποχή στηρίζει και τρέφει τα παραδοσιακά κόμματα της διαπλοκής.

Δεύτερος νικητής αναδείχθηκε ο φασισμός. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην Αττική δεν είναι καθόλου αξιοκαταφρόνητα. Μικρότερη από μια μονάδα η διαφορά του Κασιδιάρη από τον Σπηλιωτόπουλο και ο Παναγιωτόπουλος να προηγείται του Παφίλη. Όσο και να πανηγυρίζει το ΚΚΕ την άνοδο των ποσοστών του, καλό θα ήταν να αναθεωρήσει.

 Θα καταγράψω την πολιτική ευθύνη όλων των κομμάτων, αλλά και την προσωπική ευθύνη όλων των πολιτών στην ενδυνάμωση του εκφασισμού. Η φτώχεια, η ανεργία, τα αδιέξοδα δημιουργούν τις συνθήκες της ανάπτυξης και ανατροφοδότησης της ακραίας συμπεριφοράς.

Λίγα λόγια για τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Ο Παχατουρίδης στο Περιστέρι κι ο Πατούλης στο Μαρούσι αναδεικνύονται διαχρονικές αξίες, αφού καταφέρνουν να υπερνικούν τα κομματικά εμπόδια. Άλλωστε, είναι γνωστό το ευρύτερο κοινωνικό τους έργο.  Στον Πειραιά ο Μώραλης και ο Μαρινάκης κατάφεραν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους μετά το Πάσχα. Ακούστηκαν και τα δημοσιεύματα για ψηφοδέλτια σε σακούλες τροφίμων που μοίρασαν σε φτωχούς. Σημαντικό κι ηχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας ήταν η ήττα του Πάχτα στη Χαλκιδική. Κάποια στιγμή, χθες παρακολουθούσα τον Βαρβιτσιώτη να πλέκει το εγκώμιο του πρώην δημάρχου και των ιδιωτικοποιήσεων.

Μεγάλο πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο αποκλεισμός του Σπηλιωτόπουλου και του Κουμουτσάκου όσο κι αν προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Βέβαια, επισήμως σήμερα ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν Καμίνη και Σγουρό. Τα ποσοστά του Ιωαννίδη δεν ήταν και τα αναμενόμενα.

Οψόμεθα για την επόμενη Κυριακή πως θα λειτουργήσουν οι πολιτικές συμμαχίες.

Y.Γ.: Χθεσινή φωτογραφία, γκράφιτι στο σχολείο που ψήφισα.