Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

28.4.14

Άρη, δεν μπορείς


arisΠαραμονή Πρωτοχρονιάς ήμουν καλεσμένη σε ρεβεγιόν στη Γλυφάδα. Προτίμησα να περάσω από το κέντρο της Αθήνας παρά να κατέβω από τoν Κηφισό και την παραλιακή. Στην πλατεία Βάθης έβλεπες τους χρήστες ναρκωτικών. Στην Ευριπίδου παραμόνευαν τα βαποράκια ναρκωτικών ουσιών. Είναι γνωστό κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Στην πλατεία Ομονοίας αντίκρισα μια τεράστια μεταλλική κατασκευή με το όνομα της Αθήνας σε λευκό φωτισμό. Στα πεζοδρόμια της Σταδίου κοιμούνταν άστεγοι μέσα στο κρύο. Λίγα μέτρα πιο πάνω φωταγωγημένη η πλατεία Συντάγματος με εκατομμύρια λαμπιόνια και κρεμαστά άστρα στα δέντρα συνέθεταν μια άσχημη εικόνα με έλλειψη αισθητικής. Προφανώς δεν ήταν αρκετό το καράβι στο διάκοσμο των υπευθύνων που είχαν αναλάβει το έργο. Αυτομάτως πάγωσα κι έχασα τη διάθεσή μου. Αναρωτιόμουν πως ήταν δυνατό οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να μην προσβάλλονταν από την υπερβολή της φωταγωγημένης πλατείας στο όποιο όνομα της τουριστικής προβολής της πρωτεύουσας. Αναρωτιόμουν αν οι βουλευτές έδιναν σημασία στους αστέγους περνώντας από τη Σταδίου για τη Βουλή αντικρίζοντας μια διαμετρική αντίθεση μέσα σε μικρή απόσταση. Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια αδιαφορία κι αναλγησία, από την άλλη εορταστικό χριστουγεννιάτικο κλίμα.
 
Το ξέρω πέρασαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, αλλά ο τρομερός και φοβερός υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Άρης Σπηλιωτόπουλος δυσαρεστήθηκε που δεν φωταγωγήθηκε η Αθήνα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ύστερα από τον τελικό του κυπέλου ποδοσφαίρου. Μάλιστα έγραψε στο twitter “Ο κ. Καμίνης ούτε εχθές ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό. Δεν καταδέχτηκε, ως όφειλε, να φωταγωγήσει την πόλη για την κατάκτηση του κυπέλλου!”

Τι άλλο θα ακούσουμε! Αν το παραπάνω μήνυμα αντανακλά τις προτεραιότητες του υποψηφίου δημάρχου, εύλογα οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως το αξίωμα του δημάρχου ενδείκνυται για φιέστες και γενικότερα προσφέρεται αποκλειστικά για Άρτον και θεάματα.

Στο ψηφοδέλτιο του Άρη Σπηλιωτόπουλο έχουν συμπεριληφθεί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές όπως ο Βαζέχα και ο Μπατίστα. Μέχρι και σήμερα προκαλεί αναφέροντας πως στην κρυφή ατζέντα του Καμίνη είναι να γκρεμίσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Η ομάδα του Άρη Σπηλιωτόπουλου που χειρίζεται το λογαριασμό του στο twitter, αλλά κι ο ίδιος όταν υπογράφει τα προσωπικά του tweets χρησιμοποιώντας το σύμβολο –α, προκαλούν το κοινό αίσθημα με διάφορα ευφυολογήματα.

“Η Αθήνα μπορεί να γίνει πόλος τουριστικής έλξης. Μπορεί να ζει δώδεκα μήνες από τον τουρισμό αρκεί πάνω απ’ όλα να μετατρέψουμε την Αθήνα σε πόλη – κέντρο πολιτισμού” αξιοποιώντας τους χώρους άθλησης, δημιουργώντας πολιτισμικές δραστηριότητες και διατηρώντας ανοιχτά τα αρχαιολογικά μουσεία. Η δήλωση αυτή εκθέτει την υπουργό Πολιτισμού και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τώρα μαθαίνουν πως ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εποχιακά; Διετέλεσε κι υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης στο παρελθόν. Από την άλλη ο πρωθυπουργός προσέφερε 8,5 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειάρχη Αττικής τον Γιάννη Σγουρό για την τουριστική προβολή της Αττικής. Μισές δουλειές κάνουν; Δεν επιβλέπουν τα έργα, τις αναθέσεις και τις επιδόσεις αυτών; Εδώ οι λέξεις Αθήνα και Ακρόπολη έχουν εκατομμύρια χτυπήματα στη Google.

Αρνητική ήταν η συμμετοχή του Θάνου Πλεύρη στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Συχνά πυκνά χρησιμοποιούν τον όρο λαθρομετανάστες αντί των λέξεων πρόσφυγες ή μετανάστες. Μάλιστα σήμερα με  μήνυμα στο twitter το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα γνωστοποίησε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας αρνείται να τους δεχθεί για την παραλαβή 95 χιλιάδων υπογραφών ενάντια στις απωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

immigrants copy

immigrants2 copy

Σχετικά με την καταστροφή των προϊόντων του παραεμπορίου πρότεινε να σημαδεύονται με σπρέι και στη συνέχεια να καίγονται σε υψικάμινο. Όταν ένα μεγάλος μέρους του ελληνικού λαού έχει φτωχοποιηθεί από τις πολιτικές των μνημονίων, είναι λυπηρό σε περίπτωση δεσμευμένου ιματισμού να μην μπορεί να προσφερεί ως δωρεά σε φτωχές κι αναξιοπαθούσες οικογένειες. 

Είναι γνωστή η πειθήνια κυβερνητική γραμμή στις οδηγίες της Τρόικας για καταστολή των διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Ουκ ολίγα στελέχη στο όνομα της επιχειρηματικότητας επικαλούνται τους διαδηλωτές ως ταραχοποιά στοιχεία, τροχοπέδη στην επιχειρηματική ανάπτυξη του κέντρου. Τα κατεβασμένα ρολά πολλών καταστημάτων στο κέντρο προφανώς είναι οφθαλμαπάτη για τους πολιτικούς κι όχι μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

protest copy

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δεν δίστασε να προσβάλλει και τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας, τον Νικήτα Κακλαμάνη. Κρίμα, που δεν αντιλαμβάνονται όλοι πως η πολιτική είναι προσφορά στα κοινά και δεν είναι αμιγώς επάγγελμα καριέρας.

kaklamanis copy

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του υποψηφίου δημάρχου Άρη Σπηλιωτόπουλου, τον στηρίζει θερμά στα κοινωνικά δίκτυα και τον προσκαλεί σε διάφορες εκδηλώσεις ακόμη κι δεν είναι προσκεκλημένος. Αναπόφευκτα το γιουχάισμα κι η λαϊκή οργή σε παραστάσεις όπως σ’ αυτή του Μεγάρου Μουσικής δεν θα έμενε κρυπτή.

Μέσα στο κλίμα της προεκλογικής λαίλαπας, δεν μπορώ να παραλείψω τα επιχειρήματα του Ρένου Χαραλαμπίδη που συντάχθηκε στο πλευρό του υποψηφίου δημάρχου μέσα από διάφορα δημοσιεύματα.

Αρκετοί έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον Άρη Σπηλιωτόπουλο και προβάλλουν ως επιχείρημα την μέχρι τώρα αδρανή του βουλευτική στάση, καθώς δεν είχε καταθέσει ερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά ζητά από τον Αθηναϊκό λαό να ξεχάσει τα μνημόνια που ο ίδιος έχει ψηφίσει και να προχωρήσει μπροστά. Με άνεση, με το παραμικρό ίχνος φιλότιμου σ’ ένα λαό που υποφέρει, επικαλείται τη λήθη.

memorandum copy

Δεν έχει σημασία αν ψηφίζω σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα της Ατικκής. Είμαι κι εγώ κομμάτι της μεγαλούπολης. Ειλικρινά, όσο τίποτα άλλο περιμένω να κυλήσει γρήγορα αυτός ο προεκλογικός αγώνας, καθώς δεν αντέχω να βλέπω την πολιτική παρακμή στο αποκορύφωμά της.

Όσα κεριά και να ανάψει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σήμερα στο τέλος της ημέρας μένει η χειρόγραφη επιστολή του Βασίλη Καπερνάρου, του άλλου υποψηφίου δημάρχου Αθηνών. Και δυστυχώς, παρόλο που τοποθετήθηκαν κι άλλα κόμματα, υποψήφιοι για την Αθήνα δεν είναι μόνο ο Καμίνης, ο Σπηλιωτόπουλος κι ο Καπερνάρος.

kapernaros_epistoli_1