Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

31.3.14

#Social media και εργασία



robotsOι τάσεις αλλάζουν και φαίνεται πως σε όλο και περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε εταιρικούς υπολογιστές και servers. H απαγόρευση ιστοσελίδων όπως Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, και Google+ έχει αντιστραφεί και πάρα πολλοί επιτρέπουν στο προσωπικό τους την πρόσβαση σ’ αυτές. Τα τελευταία δύο χρόνια, η χρήση των κοινωνικών δικτύων στο χώρο εργασίας έχει αυξηθεί κατά 20%. Όλο και περισσότεροι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα social media ως απελευθέρωση στην εργασία, σαν ένα διάλλειμα για καφέ έχοντας παρόμοια αποτελέσματα. Εδώ υπάρχουν πέντε όπου θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων κατά την ώρα εργασίας.

  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας
Κανείς δεν μπορεί να εργαστεί αδιάκοπα σε ένα οκτάωρο.Παρόλο που οι εταιρείες θα ήθελαν τους υπαλλήλους να εργάζονται σαν ρομπότ, να είναι παραγωγικοί κι ευτυχισμένοι όλη την ημέρα, δεν είναι ρεαλιστικό. Μελέτες έχουν δείξει πως τα επίπεδα ενέργειας και αντοχής βελτιώνονται κατά 25% ύστερα από διαλλείματα στην διάρκεια της ημέρας. Ζούμε σε ένα ψηφιακό κόσμο και οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους. Πέρασαν στο παρελθόν οι ήμερες που οι υπάλληλοι συγκεντρώνονται γύρω από ένα καταψύκτη νερού και συζητούσαν για τι συνέβη το Σαββατοκύριακο ή για διάφορα αποτελέσματα ποδοσφαιρικών αγώνων. Μπαίνουμε στο Facebook και στο Twitter, όπου ξέρουμε που βρίσκεται καθένας και μπορούμε να πάρουμε άμεσα νέα και πληροφορίες.
  • Αύξηση της αφοσίωσης
Η απαγόρευση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων στο χώρο εργασίας είναι ένα μήνυμα στους υπαλλήλους πως δεν τους εμπιστευόμαστε. Αν αισθανθούν πως δεν τους εμπιστεύεστε, τότε σίγουρα δεν θα εμπιστευτούν ως εταιρεία. Η αφοσίωση είναι μια λέξη που δεν ακούμε συχνά, αλλά η διατήρησή της είναι σημαντική για μια εταιρεία μέσα στο χρόνο. Για να προσλάβουμε, να προσανατολίσουμε και να εκπαιδεύσουμε ένα υπάλληλο έχει ένα μεγάλο κόστος. Έχοντας αυτό κατά νου είναι προς συμφέρον του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού για να διατηρήσει και να κρατήσει ευτυχισμένους υπαλλήλους.
  • Βελτιωμένη ικανοποίηση των υπαλλήλων
Οι καλύτεροι σας οπαδοί είναι οι υπάλληλοί σας. Αυτό είναι λίγο δύσκολο για να γίνει αντιληπτό, αλλά αν οι υπάλληλοι είναι ευχαριστημένοι, αποτελεσματικοί κι πιστοί στην εταιρεία σας, τότε αυτό φαίνεται όταν μιλούν για τις προοπτικές σας και τους πελάτες. Οι υπάλληλοι απασχολούνται στα μπροστινά μέτωπα και αν δυσαρεστηθούν επειδή δεν τους εμπιστεύεστε ώστε να τους επιτραπεί η ελευθερία της επιλογής τους κατά την ώρα του διαλλείματος, θα περάσει στους πελάτες σας. Ένας εργαζόμενος αξίζει το βάρος του σε χρυσό, αγκαλιάστε τον και θα αποκομίσετε τα δεκαπλάσια.
  • Προσέλκυση του σωστού ταλέντου
Οι γενιές Χ και Υ ως άτομα  είναι τεχνολογικά περπατημένα. Έχουν διάφορες φορητές συσκευές, tablets κλπ. Χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές για να κοινωνικοποιηθούν, να επικοινωνήσουν και να βρουν διάφορα θέματα. Αυτά τα άτομα θέλουν να εργαστούν σε μια σύγχρονη εταιρεία, αισιόδοξη που δέχεται τον ψηφιακό και τεχνολογικό κόσμο που ζουν. Αν ενδιαφέρεστε να εκλύσετε τα σωστά άτομα στην εταιρεία σας, θα πρέπει να είστε πρόθυμοι στη χρήση κοινωνικών δικτύων στο χώρο εργασίας. Αν όχι, τότε ρισκάρετε να χάσετε την πρόσληψη ταλαντούχων ατόμων.
  • Εργασιακή αρμονία
Συνήθως μπορώ να καταλάβω την κουλτούρα που επικρατεί σε μια εταιρεία μέσα σε 30 δευτερόλεπτα στο χώρο υποδοχής. Η ηρεμία και η ισορροπία μέσα σε μια εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας. Διευθύνοντας μια εταιρεία με σιδηρά πυγμή όπως η Γκεστάπο και απειλώντας με τιμωρία τον υπάλληλο που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα δεν θα δημιουργήσει έναν αρμονικό χώρο εργασίας. Που τελειώνει; Aν απαγορεύσετε τα social media, απαγορεύεται και τη συναδελφικότητα στην εργασία. Καθόλου ομιλίες, καθόλου επικοινωνία με τα μάτια, τίποτα; O μέσος εργαζόμενος δεν πρόκειται να ξοδέψει όλη την ημέρα του στο Facebook ή το Twitter. Μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι αφιερώνουν 15-20 λεπτά την ημέρα κάνοντας like, μοιράζοντας και σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα. Τόσος δεν είναι κι ο χρόνος ενός διαλλείματος;

Συντάκτης: Mike Modern

Πηγή: https://exploreb2b.com/articles/5-reasons-why-your-should-let-your-employees-use-social-media-at-work