Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

27.3.14

Δύο διαφορετικές σχολές


henry-ford-in-model-tΠροσπαθώ να βρω μια λογική ακολουθία, αλλά φαίνεται ανέφικτο. Η λογική της κυβέρνησης παραμένει σταθερά στο μότο “Tα δικά μας δικά μας, τα δικά τους δικά μας”. To πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού δαπανά 700 ευρώ για άνθη και εσύ στην ιδανική περίπτωση αν εργάζεσαι θα πρέπει να περάσεις με τα ίδια χρήματα για ένα μήνα. Εσύ ο δημόσιος υπάλληλος δέχθηκες περικοπή στο μισθό σου της τάξης του 50%, αλλά οι αποζημιώσεις των βουλευτών, δηλαδή οι μισθοί τους, ποτέ δεν πειράχθηκαν. Συμβολικά, πρόσφατα έχασαν 20 ευρώ από τις παροχές του στα κινητά τηλέφωνα.
Εσύ ο άνεργος αναζητάς εργασία και στην ιδανική περίπτωση να βρεις ημιαπασχόληση με μισθούς των 200, 300 και στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ. Τυχερός θα είσαι να σε ασφαλίσουν.


Η Τρόικα παραδέχθηκε τα λάθη της στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω. Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες διαπραγματεύονται. Το επιχείρημα της Τρόικας ήταν πως αν πέσουν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, θα ήμασταν ανταγωνιστικοί και θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας. Απεναντίας, η μειωμένη καταναλωτική δύναμη προκάλεσε μπαράζ λουκέτων, απολύσεων και με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξευθεί στα ύψη και να καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μιλάμε για το φαύλο κύκλο της εσωτερικής υποτίμησης. Οι εκτιμήσεις για τα λουκέτα το 2014 είναι αποκαρδιωτικές. Εξίσου αποκαρδιωτικές είναι και οι μελέτες για την ανάσχεση της ανεργίας σε λογικά επίπεδα.

Χθες τα ΜΜΕ πανηγύρισαν τη νέα συλλογική εργασιακή συλλογική σύμβαση που συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι ενός έτους, μόνο για το 2014. Σαφώς υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεν προσέφερε κάτι ιδιαίτερο. Απελπισία οι μισθοί με το πάγωμα των τριετιών.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε προ ημερών το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δις, ενώ σήμερα εμφανίζεται μειωμένο κατά 1 δις. Μικρολεπτομέρειες. Σημασία είχε να ακούσει το κοινό τα μεγαλειώδη επιτεύγματα των κυβερνώντων.

Στις εξαγγελίες των πρωθυπουργού για τη διανομή του πλεονάσματος έγινε αναφορά και στη μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία . Η αλήθεια είναι πως τα ταμεία θα είναι ως συνήθως ελλειμματικά. Μικρή λεπτομέρεια κι αυτή. Σχετικά με τους μισθούς που θα ισχύσουν από 1 Ιουλίου η μέγιστη αύξηση θα είναι 17 ευρώ για μεικτό μισθό 2.500 ευρώ, καθώς υπάρχει η κράτηση φόρου εισοδήματος.

Αυτή είναι η σχολή της Τρόικας που υπακούει πιστά η κυβέρνηση.

Η άλλη σχολή είναι του Χέρνυ Φορντ, του αμερικάνου βιομηχάνου. Ο Φόρντ υπερδιπλασίασε τα μεροκάματα το 1914 και αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη στην Αμερική. Οι υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα αυτοκίνητα από τη βιομηχανία που εργάζονταν, αλλά και να αγοράζουν και προϊόντα άλλων βιομηχανιών.

Η σχολή της Τρόικας μεγάλωσε τη ψαλίδα των φτωχών. Ένας στους σαράντα πέντε ζούσε στη φτώχεια το 2009. Ένας στους τρείς πλέον ζει στη φτώχεια το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 18% των Ελλήνων αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα.

Είναι πολύ απλό. Διαλέγεις τη σχολή που επιθυμείς. Της ανέχειας και των αδιεξόδων ή της αξιοπρεπούς διαβίωσης;