Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

7.11.13

Με αγάπη από τη Σοφία


all time classicΤα τελευταία τρία χρόνια το φορολογικό σύστημα έχει αλλάξει τουλάχιστον 26 φορές αποδεικνύοντας κι αναδεικνύοντας την πολιτική ανικανότητα των κυβερνώντων που συνηγορούν σε προχειρότητα και κοντόφθαλμες τακτικές.

Φέτος, πετύχαμε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στον τουρισμό. Τι όμως δεν κατάλαβαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς; Οι τουρίστες ήρθαν, αλλά δεν ξόδεψαν. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση από τα έσοδα του 2010, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε μεγάλο πλήγμα στα έσοδα του εσωτερικού τουρισμού. Όσο αφορά το ΦΠΑ εστίασης που απέδωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον Οκτώβριο τα έσοδα μειώθηκαν κατά 300 εκατομμύρια. Η Τρόικα ζητά την επιστροφή του φόρου στην εστίαση στο 23%.

Υπήρξε μια αύξηση στο σύνολο των εξόδων κατά κεφαλήν (850 euro/επισκέπτη), η οποία οφείλεται αποκλειστικά στους ρώσους κι ασιάτες τουρίστες, όπου κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 1.000 euro. Αν αναλύσουμε τους παραδοσιακούς επισκέπτες της χώρας, θα πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα τους. Όλοι γνωρίζουμε για τους νεαρούς επισκέπτες στα διάφορα νησιά όπου μεθούν και δυσφημούν την χώρα στα διεθνή μέσα και κατά συνέπεια αποθαρρύνουν σοβαρούς κι οικονομικά εύρωστους ταξιδιώτες να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Είναι επίσης γνωστή η τακτική των τουριστικών επιχειρήσεων να προσφέρουν χαμηλές τιμές στους ξένους, ενώ οι τιμές τους για τον εγχώριο τουρισμό είναι εξωφρενικά ακριβές. Το “all inclusive” πακέτο αποθαρρύνει τον επισκέπτη να καταναλώσει επιπλέον euro.

Σαφώς χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει ένα μέτρο, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά οι πελάτες που στήριζαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης ήταν οι Έλληνες τουρίστες. Οι ξένοι επισκέπτες μοιράζονταν μια σαλάτα στα δύο. Πολλοί εστιάτορες γνωρίζοντας ότι το μέτρο ήταν προσωρινό δεν έριξαν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους τους.

Η υπουργός Τουρισμού, που τυγχάνει της δημοσιογραφικής εύνοιας, όλο το καλοκαίρι με τα άστοχα περιβόητα σποτάκια της τόνωσης της τουριστικής συνείδησης απέδειξε ότι  δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική οικονομία, ενώ υπήρχαν μελέτες πως 7 στους 10 Έλληνες δεν θα έκαναν διακοπές.

Εν πάση περιπτώσει, δεν θα έβλαπτε μια SWOT ( Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) ανάλυση στον τουρισμό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δυστυχώς, ο τουρισμός αντιμετωπίζεται εποχικά, ενώ είναι παγκοσμίως γνωστή η μακροβιότητα των Κρητικών και των Ικαριωτών που οφείλεται στην ελληνική κουζίνα. Όσο αφορά τον ιατρικό τουρισμό, η Τουρκία προσκαλεί τους Έλληνες γιατρούς να εργαστούν εκεί.