Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

16.10.13

Φρούδες ελπίδες


Ο εντυπωσιακός αριθμός των 160.000 αιτήσεων για 10.000 επιδοτούμενες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεις καταγράφηκε από τον ΟΑΕΔ. Οι θέσεις του προγράμματος, πεντάμηνης διάρκειας, απευθύνονταν σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο κι αφορούσαν τους ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης με αμοιβές 490 euro καθαρά για αιτούντες άνω των 25 ετών και 427 euro για τους μικρότερους ηλικιακά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας ο αριθμός των οικογενειών στις οποίες όλες τα μέλη είναι άνεργα πλησιάζει τις 400.000.

unemployment

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα προκηρυχθούν 40.000 θέσεις εργασίας που θα αφορούν ανέργους δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.


Μάχη κι αγωνία χιλιάδων πολιτών για μια θέση εργασίας πεντάμηνης διάρκειας. Μετά το πεντάμηνο θα επιστρέψουν στον γνώριμο εφιάλτη της ανεργίας. Φρούδες ελπίδες για 1.500.000 ανέργους. Τα γνωστά πολιτικά ημίμετρα για την ανάσχεση της ανεργίας. Η ασπιρίνη δεν ενδείκνυται σε καρκινώματα. Η κυβέρνηση κυνηγάει χίμαιρες με τις περιβόητες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προκαλεί επικίνδυνες αυταπάτες στους ανέργους και την ελληνική κοινωνία.

Ο Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του δηλώνει “Οι σκληρές περικοπές και η οικονομική ασφυξία που επιφέρει η πολιτική λιτότητας, όπως εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδα, δεν πρόκειται ποτέ να καλλιεργήσουν πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων. Εάν οι πολίτες ή η κυβέρνηση κάνουν περικοπές, τότε η οικονομία συρρικνώνεται. Όταν συμβαίνει αυτό, μειώνεται με αναλογικό ρυθμό και η βούληση για επενδύσεις, πράγμα που μακροπρόθεσμα λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη και βαθαίνει την ύφεση. Όσοι πιστεύουν πως οι περικοπές στις δαπάνες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οδηγούν σε περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις, πλανώνται. ως η περικοπή στις δαπάνες μου θα δώσει στις επιχειρήσεις έναν λόγο για να ξοδέψουν περισσότερα;”

Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και πάραυτα οι επιβαρύνσεις δεν έχουν τελειωμό; Ο κάθε σοβαρός επενδυτής αναλύει τι συμβαίνει στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία. Προφανώς οι έρευνες και οι μελέτες για τα οικονομική αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών δεν διαβάζονται ή δεν τυγχάνουν της δέουσας σημασίας, είχα γράψει στην ανάρτηση Η ανάπτυξη άργησε μια μέρα.

Αυτή κι αν είναι σύμπνοια απόψεων!