Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

25.12.15

Τα μπουρδέλα της μαντάμ Σούλας κι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης

Όλοι θυμόμαστε τη δωρεά των 3.000 ευρώ της μαντάμ Σούλας, της ιδιοκτήτριας των επτά μπουρδέλων, για όσους ενοχλούνται των οίκων ανοχής, για τη αγορά ενός φωτοτυπικού μηχανήματος κι άλλου εκπαιδευτικού υλικού σε σχολείο της Πάτρας το 2012 ελέω περικοπών στο όνομα του δήθεν εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών. Η μαντάμ Σούλα επιθυμούσε η προσφορά της να παραμένει ανώνυμη, αλλά δημοσιοποιήθηκε ένεκα των φοροαπαλλαγών που προέκυψαν.





Όλοι θυμόμαστε τη δωρεά του γνωστού κερδοσκοπικού αρπακτικού Τζορτζ Σόρος που εξοικονόμησε πετρέλαιο για να ζεσταθούν τα παιδιά στα σχολεία.

Οι παραπάνω δωρεές, χορηγίες πραγματοποιήθηκαν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, της αυτοαποκαλούμενης πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης, ανακοινώνονται πρωτοβουλίες σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες παιδιών που υποσιτίζονται.Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικό κι αφορά 11.000 μαθητές αρχικά. 3Ε, Μεβγάλ, Γρηγόρης Μκρογεύματα, Καραμολέγκος είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα που πρωτοστατούν σ΄αυτή την πρωτοβουλία.

Ο θεσμός της χορηγίας μας είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια όπου δεν ήταν τίποτα παραπάνω που ξεκίνησε στην αθηναϊκή πολιτεία του Κλεισθένη κι αφορούσε την έμμεση φορολογία των ευπορότερων πολιτών υποχρεώνοντας τους να αναλαμβάνουν την πλήρη οικονομική στήριξη μιας θεατρικής παράστασης με μοναδική ανταμοιβή την αναγραφή τους ονόματος τους σε λίθινη στήλη, τη δόξα, την τιμή και το γόητρο κι άνθησε στο Χρυσό αιώνα του Περικλή. Η οδός Τριπόδων, που βρίσκεται στην Πλάκα, ήταν κατάσπαρτη από χορηγικά μνημεία, ενώ σήμερα έχει απομείνει στην περιοχή το περίφημο Μνημείο του Λυσικράτη.

Στα αρχαία χρόνια η χορηγία ήταν υποχρεωτική δια του νόμου κι αποτελούσε μια μορφή φορολόγησης των ευπορών Αθηναίων, ενώ σήμερα είναι προαιρετική κι τυγχάνει φοροαπαλλαγών. Η χορηγία στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι ένα σπουδαίο εργαλείο των Δημοσίων Σχέσεων, δρα ως έμμεσο διαφημιστικό μέσο βελτιώνοντας την εικόνα μιας επιχείρησης.

Αναφερόμενοι στην εικόνα των επιχειρήσεων, η αυτοαποκαλούμενη πρώτη φορά αριστερά, τρομάρα τους, ξέχασε την εκμετάλλευση των εργαζομένων από υφίσταντο από αυτούς τους εργοδότες.

Ας θυμηθούμε μερικά δημοσιεύματα στον αριστερό τύπο.

Απολύσεις, μαύρη εργασία, μειώσεις μισθών στα Γρηγόρης Μικρογεύματα – Left

Για την 3Ε δεν χρειάζονται αναφορές ή συστάσεις. Η πολυεθνική 3Ε ήταν από τις πρώτες εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό αναζητώντας χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης και ταυτόχρονα έκλεισε παραγωγικές μονάδες και δημιουργώντας νέες σε βαλκανικές χώρες αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους ανέργους. Η Coca Cola πάει… και με αδιάβαστους δημάρχους ήταν το περσινό άρθρο της Αυγής που τελούσε υπό τη διεύθυνση  του νυν υπουργού Παιδείας.Είναι γεγονός πως οι διοικήσεις ορισμένων δήμων -επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης- με την πρακτική της αποδοχής χορηγιών, ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του σχολείου”.


Με δικαστικούς υπαλλήλους στέλνει τις απολύσεις στα σπίτια των εργαζομένων η εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα.




Αυτή η πρώτη φορά αυτοαποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση έχει ενάγει την επιλεκτική μνήμη σε επιστήμη. Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Άλλωστε δεν περιμένεις και πολλά από ένα υπουργό που πρωταρχικό του μέλημα ήταν το σκίτσο του στην αρχική σελίδα του υπουργείου.

Αν τα σχολιαρόπαιδα που υποσιτίζονται ήταν τράπεζες θα τα είχαν σώσει.