Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

19.7.15

Με αγάπη στον Πάσχο @Mandravelis



pasxos-660H άνετη οικονομική μου κατάσταση μου επιτρέπει να συχνάζω στο Κολωνάκι καθημερινά. Ένα βράδυ σε πασίγνωστο πολυτελές εστιατόριο στο διπλανό τραπέζι δεξιωνόταν ο γνωστός οικονομολόγος Βαρουφάκης με κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος. Οι συνομιλίες τους ακούγονταν κι στήσαμε αυτί με την παρέα να μάθουμε από πρώτο χέρι  τα μελλούμενα της χώρας από τον δυνητικό τσάρο της Οικονομίας ενόψει εκλογών.


Μένουμε εμβρόντητοι με την κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδίαζαν επιστροφή στη δραχμή. Νιώθουμε τυχεροί πού μάθαμε τις πραγματικές προθέσεις και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Κατόπιν διαβουλεύσεων αποφασίσαμε να ενημερώσουμε μόνο συγγενείς πρώτου βαθμού και στενούς φίλους να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας είτε μεταφέροντας ποσά στο εξωτερικό είτε κρύβοντας τα στα στρώματα, σε θυρίδες και χρηματοκιβώτια.

Κι ξεκίνησε μια αλυσιδωτή ενημέρωση από φίλο σε φίλο από συγγενή σε συγγενή και αναπόφευκτα το μυστικό μας γίνεται βούκινο. Ευτυχώς, προλάβαμε να σωθούμε και να περισώσουμε όσους το δυνατόν περισσότερους. 

Μετά την υπουργοποίηση του Βαρουφάκη ένας άπληστος φίλος προτείνει να πωλήσουμε το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, την επιστροφή στη δραχμή, έναντι αδρότατης αμοιβής σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας. Δεν ήμασταν ωτακουστές, να είναι καλά το iphone που κατέγραψε την συνομιλία.

Όπερ και εγένετο. Διασφαλισμένα τα χρήματά μας και κερδισμένοι.

Αγαπητέ Πάσχο, όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χιουμοριστικό είδος μυθοπλασίας. Δεν οργιάζει η φαντασία μου, δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μου, θα ήμουν πετυχημένη συγγραφέας,  απλά γνωρίζω πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Ελπίζω να το διασκέδασες.

Διαβάζοντας το κείμενο στην Ημερησία θα ήθελα να μου απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτηματικά που δημιουργούνται:
  • Oι χαρακτηρισμοί του αρθογράφου εμπεριέχουν εμπάθεια. To ύφος γραφής το καταδεικνύει. Χρησιμοποιεί προσωπικούς “στολισμούς” και δεν καταθέτει γεγονότα βάσει γεγονότων, απλά επικαλείται  ενδείξεις και φήμες. Γιατί να το πιστέψω;
  • Mας αρέσει δεν μας αρέσει κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια του καθηγητή Βαρουφάκη στην μακροοικονομία. Εσύ προτιμάς Φρίντμαν, αυτός Κέυνς, εγώ Μάρξ.
  • Ο Βαρουφάκης ήταν επιλογή του πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρας. Δεν ήταν ο μοναδικός οικονομολόγος του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρώντας τους Λαπαβίτσα και Λαφαζάνη, ο Τσακαλώτος, ο τωρινός υπουργός οικονομικών, δεν υπήρξε ουρανοκατέβατος ή εξωκοινοβουλευτικός. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν τον ήλεγχε, δεν είχε άμεση ενημέρωση, δεν συναποφάσιζαν; Kι αν ήταν βεβαρημένο το πρόγραμμα του λόγω υποχρεώσεων ο ρόλος του Δραγασάκη ποιος ήταν;
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παίνεψε τον Βαρουφάκη που εμπιστεύτηκε την Lazard. Το ξέχασες;
  • Ο Βαρουφάκης παραδέχθηκε πως μια μικρή ομάδα του επεξεργαζόταν το plan B κι όχι όλο το επιτελείο του. Είναι κακό να υπάρχει plan B; Οι προηγούμενες κυβερνώντες δεν ασχολήθηκαν ποτέ με plan B. Γιατί θεωρείται το χειρότερο σενάριο η επιστροφή στη δραχμή; Τόσο ευχαριστημένοι είστε όλοι με τα υφεσιακά μέτρα, την λιτότητα που οδηγεί στο πουθενά. Ποιοι επωφελούνται είτε σε ευρώ είτε σε δραχμή είναι γνωστό. Οι έχοντες μεγάλα κεφάλαια.
  • O πρωθυπουργός πρόσφατα σε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι επικαλέστηκε πως δεν διαθέτουμε συναλλαγματικά διαθέσιμα για επιστροφή στη δραχμή. Ή ο ίδιος ήταν αδιάβαστος ή το επιτελείο του άσχετο. Ο καθηγητής οικονομολόγος Καζάκης το αποδεικνύει.Κι αυτός άχρηστος είναι; Δεν διαθέτει επιστημονική επάρκεια.
Προσωπικά πιστεύω πως έχει ξεφύγει η όλη κατάσταση εις βάρος του λαού. Κατηγορούμε τη Βαλαβάνη που ενημέρωσε τη μητέρα λίγο πριν την επιβολή των capital controls. Μα τα ίδια δεν έκανε κι ο Γκίκας Χαρδούβελης, επί υπουργίας του, μέσα σε πενήντα ημέρες έστελνε εμβάσματα στο εξωτερικό των 10.000 ευρώ; Τόσο πολύ εμπιστευόταν την πολιτική που ό ίδιος εφάρμοζε; Εδώ δεν έχουμε δόλο; To ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους βουλευτές να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους από το εξωτερικό. Μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό; Oι υπόλοιποι είναι αθώες περιστερές; Ποιοι προκάλεσαν το bank run των 44 δις από τον Νοέμβριο του 2014. Τα πολιτικά κόμματα με τις κορώνες τους, τις υπερβολές, τα ατυχή παραδείγματα.

Η συζήτηση δεν τελειώνει. Από τα τραπεζικά στοιχεία οι επιχειρηματίες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες κι όχι οι νοικοκυραίοι. Και προσωπικά δεν γνωρίζω αριστερούς επιχειρηματίες.

Δεν σκοπεύω να υπερασπιστώ τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε είμαι Βαρουφίτσα και δεν σκοπεύω να γίνω.
Κι αν χρειάζεται να παρέμβει εισαγγελέας να παρέμβει. Ζω στη χώρα που φρόντισαν να νομοθετήσουν την υπουργική ασυλία. Ποτέ δεν κάθισαν στο σκαμνί όσοι κατέστρεψαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Και ειλικρινά κρίμα να πληρώνει μόνο ο Τσοχατζόπουλος όλα αυτά που συνέβησαν.

Απλά δεν τρώω κουτόχορτο.