Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

19.6.15

Αγαπητή Μαριάννα



ImITFEMkΑγαπητή Μαριάννα,

Καλώς ή κακώς η επικοινωνία μέσω τιτιβισμάτων 140 χαρακτήρων δεν ενδείκνυται σε περαιτέρω ανάλυση και σκέψη.

Αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια δημοσιογραφική ιδιότητα σου δεν σε θεωρώ αφελή ή τόση ευκολόπιστη.

Η πρωτοβουλία “Μένουμε Ευρώπη”  έχει ξεκινήσει από το 2012 από μια μικρή ομάδα πολιτών όπως οι ίδιοι μας ενημερώνουν κι υποστηρίζουν στη σελίδα τους στο facebook. Στο δε χθεσινό κάλεσμά τους προσκαλούσαν όλους χωρίς σημαίες, χωρίς πανό, χωρίς συνθήματα. Τα πλακάτ που θεωρείς μαϊμού στο twitter θα σε απογοητεύσω, αλλά υπάρχουν και στο video.






menoumeeuropi copy



Εις επίρρωσιν των ανωτέρων βρήκα και μια φωτογραφία τους από παρελθοντικές τους συγκεντρώσεις. ΄Άρα δεν μιλάμε για πρωτάρηδες κι για ανθρώπους που δεν έχουν διαδηλώσει ή δεν είναι στην κουλτούρα τους το συναθροίζεσθαι.

sidagma (1)

Σαφώς με προβληματίζει πως μια μικρή ομάδα πολιτών διαθέτει πόρους για να καλύψει το κόστος των πλακάτ. Ίσως να έχουν χορηγούς. Αλλά αν έχουν, δεν γνωρίζουμε το καταστατικό του κινήματός τους.




Μίλησες για μια πολυκομματική συγκέντρωση με φιλελεύθερο πρόσημο. Όταν ο τρόπος διαμαρτυρίας τους τουλάχιστον υπαγορεύει τη μη χρήση πλακάτ, πανό και γενικότερα συνθημάτων, είναι ηλίου φαεινότερο πως υπήρξε κομματική κατεύθυνση. Τα δε μηνύματα που διαβάσαμε δεν ανταποκρίνονταν στα ουτοπικά ευρωπαϊκά πρότυπα της κίνησης αλλά σε κομματικά κακέκτυπα.

Δεν γνωρίζω ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την ομάδα.Τουλάχιστον, έμαθαν ποιοι στήριξαν αυτή την ενέργεια.Το εργατικό σωματείο της υπαλλήλων της Eurobank. O δε πρόεδρος του σωματείου είναι ΔΑΠίτης. Υπάρχει στο βιογραφικό του κι με παραπέμπει σε κομματικό συνδικαλισμό και δη δεξιό. Επανερχόμαστε σε κατηγορίες ανθρώπων οικείων του συναθροίζεσθαι.

eurobank copy

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι σίγουρο πως τα φιλελεύθερα κόμματα ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και συμπεριλαμβανομένου  του ΠΑΣΟΚ άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν και να ενσωματωθούν σε μια ήδη έτοιμη κίνηση, που διέθετε ένα πιασάρικο σλόγκαν λόγω των πολιτικών υπάρχουσων συγκυριών. Χρεοκοπημένα κόμματα με απλήρωτους εργαζομένους.

Η προηγούμενη συγκέντρωση των φιλελεύθερων κομμάτων ήταν στο νομοσχέδιο του Μπαλτά, όπου η συμμετοχή ήταν μικρή έως ανύπαρκτη.

Κατέθεσα τις σκέψεις μου. Ελπίζω να σε προβληματίσουν. Δεν βλέπω αυθόρμητες κινητοποιήσεις, συμμετοχές, ευρωπαϊκά οράματα ή αξίες παρά στρατευμένους κομματικούς μηχανισμούς.

Για ποια Ευρώπη εσείς οραματίζεστε και ποια είναι η πραγματικότητα εν ευθέτω χρόνω.

Το δε “ηχηρό” μήνυμα υπέρ της Ευρώπης και της ευρωζώνης, που δη προβάλλεται από τα συστημικά ΜΜΕ, ήταν εκκωφαντικά σιωπηλό αν αναλογιστούμε τους πως 7 στους 10 Έλληνες επιθυμούν πάση θυσία στο Ευρώ.