Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

31.1.14

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη


kkeΕκλογές 2012. Το ΚΚΕ έχει υποστεί μεγάλη ήττα και χάνει 12 έδρες. Η υπαγωγή της Τυποεκδοτικής στο πτωχευτικό άρθρο 99 και η σκληρή πολιτική του κόμματος απέναντι στο κίνημα της πατάτας απετέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες στις εξελίξεις.

Τα στελέχη του ΚΚΕ αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών αναφέρθηκαν στην επιλογή εκφασισμού των χιλιάδων πολιτών ζητώντας να διορθώσουν τη ψήφο τους. Η αλήθεια είναι πως η βία γεννά τη βία. Η άλλη αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού (40%) απείχε των εκλογικών διαδικασιών, αποσβολωμένο από τις υπάρχουσες πολιτικές προτάσεις και διαμαρτυρόμενο για το σαθρό πολιτικό σύστημα. Βάσει του Συντάγματος η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές συζητήσεις δεν καταλαβαίνω την πόλωση στα κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικά, με τα ποσοστά ανεργίας το ΚΚΕ θα έπρεπε να ήταν πρώτο κόμμα. Παλιά το ΚΚΕ είχε μεγάλη διείσδυση στα συνδικάτα και έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Δυστυχώς, φθάσαμε σε ακραία φτώχεια με ανέργους που δεν διαθέτουν χρήματα να πληρώσουν ένα εισιτήριο για να συμμετάσχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Στις πορείες του ΠΑΜΕ βλέπουμε την ίδια συμμετοχή και τα ίδια πρόσωπα με ελάχιστη επιρροή και δύναμη. Εδώ κατάφεραν και κατέστειλαν το κίνημα των αγανακτισμένων.

Έχω κάθε δικαίωμα να κρίνω το ΚΚΕ ως επιχείρηση από τη στιγμή που συναλλάσσονται εμπορικά κι εν προκειμένω αναφέρομαι στην πώληση του 902. Δεν έβλαπτε μια SWOT (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες, απειλές) ανάλυση στο κόμμα του Περισσού.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει ζούμε στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ζούμε στον ψηφιακό κόσμο, μιλάμε πλέον για netizens. Ο μονόλογος χαρακτήριζε το παλιό μοντέλο επικοινωνίας. Ο διάλογος χαρακτηρίζει το νέο μοντέλο επικοινωνίας. Social media σημαίνουν κοινωνικά μέσα, δηλαδή επικοινωνία και συμμετοχή των κοινωνών. Όλοι μπορούμε να γίνουμε συνήγοροι ή κατήγοροι επί διαφόρων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών θεμάτων. Οι περισσότεροι εμπιστεύονται ένα brand name μέσω της word of mouth επικοινωνίας.

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Ριζοσπάστη υπάρχει ένα άρθρο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο χαφιεδισμού και ψέματος. Προβάλλονται επιχειρήματα για φακέλωμα και την παρακολούθηση στο Facebook, στο Twitter, στη Google. Μήπως στο ΚΚΕ μόλις ανακαλύπτουν τον τροχό; Δεν υπάρχει φακέλωμα στις εφορίες της χώρας; Δεν μας απασχολεί αν το FBΙ και η CIA μαζεύει πληροφορίες. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Πρόσφατα υπήρξε δημοσίευμα για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του Τσίπρα και και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Είθισται αρκετοί διευθυντές να συμβουλεύονται το προφίλ υποψηφίων εργαζομένων στα social media. Υπάρχει κάτι μεμπτό επί του θέματος; Είμαστε κοινωνικά όντα και μέσω των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζονται οι δεξιότητες σε τεχνολογικά θέματα των χρηστών.

Τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους, αντιλαμβανόμενα την μεγάλη απήχηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αξιοποιούν όσο περισσότερο μπορούν τις νέες τεχνολογίες και εξοικειώνονται με gadgets του surfing στα έδρανα της Βουλής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετοί πολιτικοί έχουν εντάξει τα κοινωνικά μέσα στην πολιτική τους επικοινωνία με τους πολίτες, αποβλέποντας σε μια πιο άμεση, διαδραστική κι εξωστρεφή επαφή μαζί τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν συλλήβδην το πολιτικό σκηνικό, δημιουργώντας μια ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

Το ΚΚΕ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, εξακολουθούν να ενημερώνουν το λαό παραδοσιακά με flyers. Ποιος τα διαβάζει; Σπατάλη και έξοδα άνευ λόγου.

Ο Νίκος Μπογιόπουλος τυγχάνει ιδιαίτερης δημοτικότητας, είναι μια δυνατή πένα. Δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη αρθρογραφώντας καθημερινά στο enikos.
Δεν επιθυμώ να υποβαθμίσω τη δράση του ΚΚΕ. Είναι μάχιμοι και τους δρόμους. Δεν αρκεί μόνο αυτό.

Η διαδικτυακή πολιτογράφηση σκιαγραφεί τον παλμό της κοινωνίας και αλλάζει το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι

Εμείς αγωνιζόμαστε από τα ψηφιακά μετερίζια για τις αξίες που έχουν ισοπεδωθεί.
 
 
Υ.Γ.: Δεν ανήκω σε κομματικό χώρο.