Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

3.10.13

Ο Γαβαλάς, η Χρυσή Αυγή και το show


ΓαβαλάςXθες ήταν Διεθνής Ημέρα Μη βίας, αλλά δεν είδα να γίνεται σχετική μνεία από τα εγχώρια ΜΜΕ. Προφανώς, σ’ αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται μόνο την ορατή βία κι αναφέρομαι στη σωματική βία, ενώ υπάρχουν αρκετές μορφές βίας, μη ορατές (λεκτική, ψυχολογική, οικονομική κλπ), που ασκούνται είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Το παραβλέπω.

Δυστυχώς, το show καλά κρατεί όλες τις ημέρες. Κάποιοι κάνουν λόγο για τηλεμαραθώνιο των ΜΜΕ για την αποδόμηση της Χρυσής Αυγής, που ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα αποτελέσματα θα είναι αναμενόμενα και τα επιθυμητά ή αυτή η ιστορία θα καταλήξει μπούμερανγκ και θα ενδυναμώσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο “προφυλάκιση” σε κάθε ποινική δίωξη είτε από άγνοια είτε προς εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Ο όρος προφυλάκιση καταργήθηκε από το ποινικό δικονομικό δίκαιο της Ελλάδας το 1981, όταν η χώρα επιδίωξε να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κι αντικαταστάθηκε από τον όρο προσωρινή κράτηση. Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους “προφυλάκιση”, “προφυλακίστηκε”, “κρίθηκε προφυλακιστέος”, αντί των όρων “προσωρινή κράτηση”, “κρατείται προσωρινά” ή “κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος”.


Οι σκοποί της προσωρινής κράτησης είναι δύο: η διασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στο δικαστήριο, δηλαδή θεωρείται ύποπτος φυγής, ώστε να δικαστεί και, εφ’ όσον κριθεί ένοχος, να τιμωρηθεί, και η αποτροπή τέλεσης νέων εγκλημάτων από αυτόν.

Χθες υπήρξε επίθεση από το Μεγάλο κανάλι στις δικαστικές αρχές για την απόφασή τους να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Δεν παρακολουθώ το Mega, αλλά διάβασα σχολιασμούς “Πώς, από τη μια παραδέχονται ότι είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης και από την άλλη τους αποφυλακίζουν;”, “Aυτή η απόφαση κρύβει ένα παραλογισμό και οι δικαστές κρίνονται”. “Πώς είναι δυνατόν να αφήνουν ελεύθερο τον Κασιδιάρη, που κατηγορείται ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, και να φυλακίζουν τον Λάκη Γαβάλα, για χρέη στο δημόσιο;” Σε τέτοιους υπερρεαλιστικούς σχολιασμούς και συσχετισμούς, δεν μπορείς παρά να σηκώσεις ψηλά τα χέρια.

Σ’ αυτό το σημείο να κάνω μια παρένθεση και να αναφέρω πως ο Γαβαλάς υπήρξε εμπνευστής της νέας διάταξης του υπό κατάρτιση του φορολογικού νομοσχέδιου που θα υπάρχει η δυνατότητα να εκχωρούν στο δημόσιο ακίνητα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία από τους φορολογούμενους. Η αξία των ακινήτων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προκύπτει με ειδικό υπολογισμό, ενώ στις περιπτώσεις που η αξία θα υπερβαίνει την οφειλή του φορολογούμενου η διαφορά δεν θα επιστρέφεται, αλλά θα διαγράφεται υπέρ του δημοσίου. Το οξυγόνο μόνο δεν έχει ακόμη φορολογηθεί. Προσωπικά, να χαρακτηρίσω τη διάταξη αυτή ως μαστροπεία, όσο σκληρό κι αν ακούγεται.

Ποτέ δεν συμπάθησα τις ταμπέλες φασίστας, αντιφασίστας, δημοκράτης, αντιδημοκράτης. Τελικά, στην ΝΔ είναι φασίστες ή δημοκράτες; Καθαρά ρητορική ερώτηση και τη διαλεκτική μέθοδο δεν τη γνωρίζει μόνο ο Μπάμπης. Φυσικά αναφέρομαι στη απόφαση της ΝΔ να διαγράψει από το κόμμα τον συνήγορο του Κασιδιάρη. Δυστυχώς, μόνο ο Στάθης είχε την παρρησία να γράψει για το αυτονόητο.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε λάθη που έγιναν κατά την προανακριτική διαδικασία.
“Ξεκίνησαν με τα μεγάλα ψάρια και άφησαν για το τέλος τη μαρίδα”, άκουσα χθες. Στο τηλεοπτικό υπερρεαλισμό αφελέστατα αναρωτιέμαι αν τελικά είναι πρωτάρηδες στην εισαγγελία, στην ανάκριση κλπ.

Ο Νόαμ Τσόμσκι, πριν από αρκετά χρόνια, είχε δηλώσει πως “ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να υπερασπίζονται την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα των προνομιούχων ομάδων που κυριαρχούν στην κοινωνία και στο κράτος”. Αυτή η εξάρτηση από την πολιτική και οικονομική εξουσία κάνει τα ΜΜΕ όργανα προπαγάνδας και όχι ενημέρωσης.

Υ.Γ.: H αρθογράφος Έλενα Ακρίτα θεώρησε σωστό να πέσει στο επίπεδο της Ζαρούλια χρησιμοποιώντας τη φράση “στη μπουζού με την πρεζού”, σε ανάρτηση της στο fb. Κρίμα που η αρθρογράφος δεν σέβεται την πρεζού, έναν άρρωστο και εξαρτημένο από ναρκωτικές ουσίες άνθρωπο