Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

30.12.12

Απολογισμός σε χρονιά παραλογισμού



368453-3dclocksΣε λίγες ώρες το 2012 μας αποχαιρετά. Είθισται στο τέλος του χρόνου να γίνεται ο σχετικός απολογισμός. Αν θα μπορούσα να δώσω ένα τίτλο θα ήταν: “Απολογισμός σε χρονιά παραλογισμού”.

 
Είναι γνωστό σ’ όλους μας το δραματικό ευμετάβλητο σκηνικό τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ζούμε σε εποχές που όλα δοκιμάζονται. Θεωρίες, ιδεολογίες, κοινωνικά πρότυπα, πολιτικές πεποιθήσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση.


Ποιά ήταν όμως τα γεγονότα που ξεχώρισαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας;
  • Φεβρουάριος: Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες έχουν κατακλύσει το Σύνταγμα κατά τη ψήφιση του 2ου Μνημονίου. Το κέντρο της Αθήνας καίγεται. Ιστορικά κτίρια παραδίδονται στην πύρινη λαίλαπα. Ενώ μέσα στη Βουλή, οι περισσότεροι βουλευτές προτίμησαν να παρακολουθήσαν τον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ο Μ. Χρυσοχοίδης θα μείνει στην ιστορία  ως ο αδιάβαστος πολιτικός ( χαρακτηρισμός που τον αδικεί, καθώς όλοι τους ήταν αδιάβαστοι) και οι υπόλοιποι πολιτικοί ως αδιάφοροι.
assets_LARGE_t_420_54029984
mnimonio-football__top-story
  • Φεβρουάριος: Ψηφίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος για τα γενόσημα φάρμακα. Το  υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι μέσω των γενοσήμων (αντιγράφων)θα μειώσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και θα καταπολεμήσει την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων.Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων και τα θεωρεί ασφαλή."Τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα φάρμακα, ως επί το πλείστον παραγωγής τρίτων χωρών, που επιλέγονται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, εμπεριέχουν τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασφαλισμένων. Λέμε ναι στα επώνυμα, τα ελεγχόμενα και τα αποτελεσματικά γενόσημα φάρμακα” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, από τα 3.000 γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μόνον τα 500 είναι πλήρως ελεγμένα. “Όμως η ανάπτυξη στη χώρα δεν θα έρθει από τα ινδικά, κινεζικά η πακιστανικά γενόσημα. Αφενός η όποια εξοικονόμηση θα πρέπει να συνεξεταστεί με την τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημία από τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την εξώθηση στην ανεργία 8.500 εργαζομένων, την απώλεια φορολογητέας ύλης, εισφορών, παραβόλων και τεχνογνωσίας” τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Αδιαμφισβήτητα το ακριβές γενόσημο του Α. Παπανδρέου είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ).
73858C3B35727B15FDA25E24F54889AB
  • Μάρτιος: Ευάγγελος Βενιζέλος εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου, στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ένα συνέδριο και μια φιέστα για ένα και μοναδικό υποψήφιο. Υπήρχαν αμφιβολίες πως δεν θα εκλεγεί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ψηφίσει τον εαυτό του; O μοναδικός εκσυγχρονισμός στο σοσιαλιστικό κίνημα θα περιοριστεί στην αλλαγή του λογοτύπου του.
venizelos
  •  Μάρτιος: “Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία. Σκεφτόμουν να ανοίξω μια σχολή για την εκπαίδευση των πολιτικών, με εκπαίδευση για τη δημοκρατία", είπε σε συνέντευξή του στο BBC στην εκπομπή της Ζeinab Badawi ο ΓΑΠ το Μάρτιο. Σαφώς αποτελεί το ανέκδοτο της χρονιάς, όπως και οι δηλώσεις του για περισσότερη δημοκρατία στους Έλληνες. Μετά την επιτυχή του πολιτική διαδρομή στην Ελλάδα, ο ΓΑΠ μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στο Χάρβαρντ διδάσκοντας τον επανασχεδιασμό της Ευρώπης.
gap
  • Μάρτιος: Σκληρή κριτική στο κίνημα της φθηνής πατάτας από το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας" σε βάρος του λαού.Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για κόλπο εφάμιλλο των προσφορών στα σούπερ μάρκετ και προσθέτει ότι η ακρίβεια οφείλεται στα μονοπώλια και τις ληστρικές τιμές που επιβάλλουν.Χαρακτηρίζει το "κίνημα της πατάτας" αντίστοιχο με το "κίνημα της πλατείας, που είχαν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση του κόσμου. Επί τη ευκαιρία, η τιμή της πατάτας έχει εκτοξευθεί  στα ύψη (0,90 ευρώ/κιλό).
patates xwris mesazontes_425x
  • Απρίλιος: Συγκλονίζει το πανελλήνιο η αυτοκτονία του 77 συνταξιούχου  φαρμακοποιού στο Σύνταγμα και η επιστολή του για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Εκτενής είναι η αναφορά των ξένων μέσων ενημέρωσης για τη συγκεκριμένη αυτοκτονία. Μεγάλα διεθνή μέσα κατά καιρούς φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδα τους την καινούργια μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας, την αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης.
A7839DCA4AC89A8CDADD0B7EA44F4E1A
  • Μάιος: Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν ειδικής εισαγγελικής διάταξης, τα στοιχεία ταυτότητας των ιεροδούλων οι οποίες διαπιστώθηκε πως είναι φορείς του ιού Aids.
aids

  • Ιούνιος: Στις διαδικτυακές  προεκλογικές εκπομπές του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σαμαράς  απάντησε ότι «πριν τα 26 που έγινε βουλευτής, είχε ανοίξει πιτσαρία στην Αμερική» που όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έσκισε», απαντώντας στο σκέλος της ερώτησης «αν έχει επιτύχει οποιαδήποτε επιχειρηματική του δραστηριότητα». Ο δε Ε. Βενιζέλος εκνευρίστηκε  και χτύπησε δυνατά το χέρι στο τραπέζι σε σχετική ερώτηση πολίτη για το σκάνδαλο και το κουκούλωμα της Siemens καταρρίπτοντας το μύθο περί δεινής ρητορείας.
590_12dbfa771247d6471d4ef841afcbbf91

590_5bed8664b9e268fca9538f41bd63a983

  • Ιούνιος: Τελικά δημιουργείται τρικομματική κυβέρνηση ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)  ύστερα από τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Ιουνίου. Πρωτοκλασάτα και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται εκτός βουλής. Ο συχνά εμφανιζόμενος στα μίντια και αποτυχημένος πολιτικός θεωρείται πρωτοκλασάτος και κορυφαίος στην Ελλάδα. Άξιο απορίας είναι το ποσοστό του ΚΚΕ με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο. Το ΛΑ.Ο.Σ τιμωρείται από τον ελληνικό λαό και μένει εκτός βουλής. Η Ντόρα Μπακογιάννη, αφού απέτυχε στις εκλογές του Μαΐου, επανασύνδεσε τους δεσμούς της με τη Ν.Δ στις εκλογές του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί η σιγή ιχθύος της πολιτικού όλο αυτό τον καιρό. Να μην ξεχνάμε και το σκάνδαλο του συζύγου της με το αδήλωτο ένα εκατομμύριο ευρώ εκ παραδρομής.
ekloges_apotelesmata copy

  • Αύγουστος: Πυρκαγιές μαίνονται σ’ όλη την Ελλάδα. Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της βίωσε η Χίος μέσα σε μία βδομάδα. Η φωτιά που ξέσπασε στις 18 Αυγούστου άφησε πίσω της 140.000 καμένα στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, ανάμεσά τους και περίπου 460.000 μαστιχόδεντρα. Κατέστρεψε ακόμα ελιές, μελίσσια, έκαψε ζώα, απείλησε κατοικημένες περιοχές και αναμένεται τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς να φανούν ξανά με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Συνολικά η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  Εκτεθειμένη αφήνει την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είπε πως η Κομισιόν δεν δέχθηκε ποτέ αίτηση από την ελληνική πλευρά για να χρηματοδοτηθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης: «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο. Ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή.»
93B0A7B2DA07BBA14105EF1E1D6F9930
  • Οκτώβριος: Ήλθε, είδε κι απήλθε.
11836151
  • Νοέμβριος: Εκ νέου θα δικαστεί για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως “λίστας Λαγκάρντ” ο δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού HOT DOC, Κώστας Βαξεβάνης, ύστερα από την έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών.Η Εισαγγελία θεωρεί “νομικά εσφαλμένη” την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε την 1η Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για τον δημοσιογράφο και κρίνει ότι η δημοσιοποίηση του καταλόγου ονομάτων καταθετών στην HSBC που φέρεται να είναι η λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”, συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Σκληρή κριτική των ξένων ΜΜΕ για τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη.Το γαλλικό περιοδικό L'Humanité κάνοντας αναφορά στην υπόθεση έγραψε χαρακτηριστικά: “Στην Ελλάδα δεν πρέπει να λες την αλήθεια διότι συλλαμβάνεσαι”. “Δημοσιογράφος αποκαλύπτει φοροφυγάδες και συλλαμβάνεται”, είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται στα ονόματα συγγενών πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που εμπεριέχονται στην εν λόγω λίστα και καυτηριάζει την κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να αξιοποιήσουν τη λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.
12644B0C2BD5F80AEFA22A180517374D
  • Νοέμβριος: Οι βουλευτές της   Χρυσής Αυγής προκαλούν με τις δηλώσεις τους σε κάθε ευκαιρία. Άλλωστε “πας μη Έλλην βάρβαρος” πρεσβεύει το δόγμα τους. O εθνικισμός δεν παύει να  αποτελεί ακραία συμπεριφορά. Όμως αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πολλοί έχουμε ξεστομίσει ή σιγοψιθυρίσει κατά καιρούς κάποιο από τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής.
FD5A87D8DABF85EC48280FFEC9E8FC3E

  • Δεκέμβριος: Σε VIP club έχει μετατραπεί η 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς εκεί κρατούνται άνθρωποι της παλιάς ελίτ του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Στην 6η πτέρυγα βρίσκονται προφυλακισμένοι, μεταξύ άλλων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο ξάδερφός του Νίκος Ζήγρας, ο Κώστας Γιαννίκος, ο Γιάννης Σμπώκος, ο Γιώργος Σαχπατζίδης και ο τελευταίος χουντικός πραξικοπηματίας Νικόλαος Ντερτιλής.Στην πτέρυγα των "διάσημων κατηγορούμενων" κρατείται ο πρώην μεγαλοπαράγοντας του ποδοσφαίρου Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος μάλιστα έχει φροντίσει να είναι στο ίδιο κελί με τον γιο του Σταύρο Ψωμιάδη. Εκεί βρίσκονται ο Λάκης Γαβαλάς και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Στην 6η πτέρυγα έχει μεταφερθεί και ο Βασίλης Μηλιώνης, ο πρώην ιδιοκτήτης της Hellas Power και λάτρης της καλής ζωής. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους επισκέφθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων.
1
  • Δεκέμβριος: Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε, από τον αρχηγό του κόμματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Αφορμή, η εμπλοκή του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα που παραδόθηκε στη Βουλή η νέα λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει 2.062 αρχεία, ενώ η προηγούμενη 2.059 αρχεία. Τα ονόματα που φέρεται να έχουν διαγραφεί από τη λίστα που είχαν αρχικά στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι: Ρωσσώνης Ανδρέας, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, Σικιαρίδης Συμεών και η σύζυγος του Παπακωνσταντίνου Ελένη. Επίσης υπάρχει ένας ακόμη λογαριασμός με δικαιούχο μόνο τον Σικιαρίδη Συμεών. Τόσο η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου όσο και η Ελένη Παπακωνσταντίνου είναι ξαδέρφες του πρώην υπουργού Οικονομικών.
310685c8c8e4d834f90ec0e4e70088ff_XL
  • Ο Α. Λοβέρδος διεγράφη ύστερα από την ανακοίνωση της ΡΙΚΣΥ του με το ΠΑΣΟΚ. Στους ΑΝΕΛ η μια παραίτηση διαδέχεται την άλλη. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος  αποδεικνύεται μικρότερος των περιστάσεων.

  • Η λίστα των σκανδάλων δεν έχει τελειωμό.Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (αποκρατικοποιήσεις) καταλήγει σε εκποίηση.
Η τρικομματική κυβέρνηση στέλνει αισιόδοξο μήνυμα για το 2013 στον ελληνικό λαό, η χώρα θα ανακάμψει. Οι αριθμοί  όμως είναι αποκαρδιωτικοί. Η καταγεγραμμένη ανεργία έχει αγγίξει το 26% με εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας το 2013 στο 35%. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου επιχειρήσεων, σε καθημερινή βάση βάζουν λουκέτα 68 επιχειρήσεις. Κολοσσοί βουλιάζουν και καταθέτουν αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99. Άλλοι κολοσσοί μεταφέρουν τις έδρες τους στο εξωτερικό. Η περιορισμένη αγοραστική δύναμη εξανεμίστηκε στους φόρους, στα χαράτσια, στις ανατιμήσεις των αγαθών. Νέοι μεταναστεύον στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.

7 στους 10 Έλληνες απαισιοδοξούν και πιστεύουν ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012. Δεν επιθυμούμε να διαψεύσουμε τους πολιτικούς, άλλα οι πολιτικοί να διαψεύσουν τον ελληνικό λαό.

Καλή Χρονιά!