Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

30.10.12

Πιο επισφαλής η Ελλάδα από τη Συρία για επενδύσεις


BDO SURVEYΟι επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρούνται πιο επισφαλείς από τις επενδύσεις στη Λιβύη ή τη Συρία , ενώ η Ισπανία θεωρείται πιο επικίνδυνη από την Αίγυπτο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα BDO για λογαριασμό οικονομικών διευθυντών επενδυτικών επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε 1.050 συνεντεύξεις σε 14 χώρες.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι μια σαφής πλειοψηφία, 66% επενδύει σε αυτό που θεωρούν ως «ασφαλές καταφύγιο» των αγορών κι όχι πιο επικίνδυνες αγορές. Ασφαλείς αγορές θεωρούνται οι αναδυόμενες αγορές (BRICS: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), οι ΗΠΑ, η Βρετανία κι η Γερμανία.

Αντίθετα, στην έρευνα η Ισπανία, η Ελλάδα, η Λιβύη, η Νιγηρία, η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και η Υεμένη αναγνωρίστηκαν ως οι πιο επισφαλείς.
Περίπου το 45% των ερωτηθέντων είπαν ότι ήταν ήδη ή είχαν σχέδια να επενδύσουν στις χώρες BRICS, οι οποίες τώρα θεωρούνται ότι είναι εδραιωμένες και όχι τις αναδυόμενες αγορές. H Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδία και η Γερμανία αποτελούν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για επενδύσεις.
Αλλά για τα μέρη του που θα μπορούσε να ονομάζονται παραδοσιακά ο ανεπτυγμένος κόσμος, η ιστορία είναι λιγότερο αισιόδοξη: η Ισπανία θεωρείται πιο επισφαλής από την Αίγυπτο κι η Ελλάδα και πιο επικίνδυνη από τη Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Η Γαλλία κι η Ιαπωνία έπεσαν σημαντικά στην κατάταξη των πιο ενδιαφερόντων χωρών για επενδύσεις. Συγκεκριμένα η Γαλλία έπεσε από την 7η θέση το 2011, στην 13η θέση το 2012 κι η Ιαπωνία από 17η στην 27η αντίστοιχα. Η σύνοψη της BDO καταλήγει πως "πολιτιστικά και γλωσσικά θέματα θεωρούνται εμπόδια στην επιτυχία και στις δύο αγορές."
Συνολικά, η έρευνα αποκαλύπτει πως οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αντικατασταθεί τη γραφειοκρατία ως τις κύριες απειλές για την επιτυχή επέκταση σε άλλες αγορές.
Για να διαβάσετε την πλήρη έρευνα κάντε κλικ εδώ