Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

9.7.15

Τι ακριβώς είστε;


O πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται με τους θεσμούς για τη διατήρηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και την αντικατάστασή του από ένα άλλο κοινωνικό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όμως η αλήθεια απέχει παρασάγγης από αυτά που ακούμε. Τα ενημερωτικά σημειώματα των χαμηλοσυνταξιούχων τον διαψεύδουν. Για ποιο ΕΚΑΣ ακριβώς ομιλούμε; To κομμένο;

05f1c8a50821e39068e94ba1c30c55e8
Ο Αλέξης Τσίπρας με ένα νόμο και σε ένα άρθρο θα καταργούσε όλα τα μέτρα της λιτότητας που ψηφίστηκαν από τους προκατόχους του. Χαθήκαμε στα σχήματα λόγου και στα αποδεκτά αρεστά μνημόνια του 70%. Χαθήκαμε στις προγραμματικές δηλώσεις στη ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υλοποιεί κατά γράμμα τους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνώντων. Καταργεί το ΕΚΑΣ, δηλαδή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

Υπάρχουν κάποιοι χαμηλοσυνταξιούχοι και δη χήρες που είχαν την ατυχία να γεννηθούν τον Αύγουστο του 1951. Σε ένα μήνα μπαίνουν στα 64 και η “αριστερή” κυβέρνηση τους διακόπτει τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, το ποσό των 172 ευρώ μηνιαίως.

Ταλαιπωρούμαι δύο μέρες στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο τμήμα συντάξεων εξουσιοδοτημένη από συνταξιούχο για να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει. Ταλαίπωρα γεροντάκια αιτούνται εκ νέου τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Η μηχανογράφηση του ΙΚΑ επανελέγχει τις συντάξεις κι ορθώς πράττει. Όλοι καταδικάζουν τις μαϊμού συντάξεις και όλα τα γνωστά κακώς κείμενα που υπήρχαν.

Οι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών πέρα από την περικοπή του βοηθήματος είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν μέσω κρατήσεων το βοήθημα που χορηγήθηκε από την αρχή του χρόνου. Παραδείγματος χάριν για το πρώτο εξάμηνο του 2015 πρέπει να επιστρέψουν 1.032 ευρώ. Κι αν θα πρέπει να επιστρέψει και το ΕΚΑΣ του 2014, συνολικά θα οφείλουν περίπου 3.000 ευρώ. Επιπλέον, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτών των συνταξιούχων υπολογιζόταν με συμμετοχή 10% έναντι 25%. Συνοψίζοντας κόβεται το επίδομα, μειώνεται το εισόδημα και επιβαρύνεται η φαρμακευτική συμμετοχή.

Η προτεραιότητα της αριστερής κυβέρνησης ήταν ο διορισμός του συντρόφου της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ως διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν ο διορισμός διάφορων δημοσιογράφων που εκτελούσαν χρέη κομματόσκυλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτεραιότητας της κυβέρνησης ήταν η προστασία των εφοπλιστικών προνομίων όπως διαφάνηκε στο νομοσχέδιο της κυρίας Βαλαβάνη. Ο κατάλογος όλων αυτών που καταδίκαζε η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση, είναι μακρύς κι ατελείωτος.

Δυστυχώς, σε καμία περίπτωση προτεραιότητα δεν ήταν η επανεξέταση όλων εκείνων των μέτρων που δυναμιτίζουν την γενικότερη ύφεση και φτωχοποιούν ένα ακόμη κομμάτι του συνόλου εξαθλιώνοντας το.

Ποιος να γνωρίζει άραγε; Ίσως αυτή η κυβέρνηση να πίστευε πως μια 64χρόνη μπορεί να αποκατασταθεί εργασιακά εύκολα με ανεργία 27% συμπληρώνοντας το εισόδημά της. Ίσως, αυτή η κυβέρνηση να πίστευε πως με μια πετσοκομμένη σύνταξη έχεις τη δυνατότητα να πληρώσεις ακριβότερα τα φάρμακά σου; Δεν έχω υπολογίσει ακόμη τα μηνιαία κόστη για Νorvasc, Co Approvel, Trusopt και Xanatal. Tα 250 ευρώ που της παρακρατήθηκαν δεν καλύπτουν τα έξοδα μίσθωσης.

Τα γνωστά θύματα ήταν πάντα οι συνταξιούχοι. Το πολιτικό προσωπικό αφού τους κατήργησε την 13η και την 14η σύνταξη, πλέον προχωρεί και στον αφάνισμό τους. Σωστά, “ζουν και πολλά χρόνια αυτοί οι συνταξιούχοι” επιχειρηματολογούσαν τα νεοφιλελεύθερα πολιτικά κόμματα. Όσο για τα δάνεια αυτής της χώρας ποτέ δεν δόθηκαν στις πληρωμές μισθών και συντάξεων, αλλά σε τόκους. Οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που εισπράττει το κράτος κάθε χρόνο καλύπτει τις ανάγκες μισθών και συντάξεων.

Κι αν οι προηγούμενοι κυβερνώντες ήταν ανίκανοι, πλιατσικολόγοι κι ανοικτίρμονες, εσείς κύριε Στρατούλη τι ακριβώς είστε;