Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

3.10.13

Ένας όμορφος νέος


APTOPIX India World Aids DayΜόλις είχα σχολάσει. Κατέβαινα τις σκάλες της στην εταιρεία που εργαζόμουν και είδα κάποιους συναδέλφους να χαιρετούν εγκάρδια και να μιλούν στην είσοδο με ένα όμορφο νέο.  Aρκετά όμορφο θα έλεγα. Υπέθεσα πως ήταν κάποιος πρώην υπάλληλος. Την επόμενη ημέρα στους διαδρόμους ακούγονταν ψιθυριστές κουβέντες μεταξύ των συναδέλφων. Θέλησα να μάθω, γιατί κουβέντιαζαν έτσι συνωμοτικά. Μου είπαν να ρωτήσω τον Νίκο.

Ο Νίκος, πάντα λιγομίλητος, μου είπε για τον όμορφο νέο που είχε απολυθεί, επειδή oι μισοί συνάδελφοι είχαν διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση της εταιρείας πως  δεν μπορούσαν να εργαστούν με ένα φορέα του ΑΙDS. Μάλιστα, είχαν μαζέψει κι υπογραφές για να απολυθεί. Δεν ήταν διαθέσιμος να μου δώσει παραπάνω πληροφορίες. Μου ανέφερε πως η διοίκηση είχε τη διάθεση να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει.

O υπάλληλος κίνησε όλες τις νομικές διαδικασίες για την άδικη απόλυσή του.

Δεν εργαζόμουν τότε εκεί, δεν μπορώ να γνωρίζω από πρώτο χέρι. Τα περισσότερα τα έμαθα από το internet.

Ο Γαβαλάς, η Χρυσή Αυγή και το show


ΓαβαλάςXθες ήταν Διεθνής Ημέρα Μη βίας, αλλά δεν είδα να γίνεται σχετική μνεία από τα εγχώρια ΜΜΕ. Προφανώς, σ’ αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται μόνο την ορατή βία κι αναφέρομαι στη σωματική βία, ενώ υπάρχουν αρκετές μορφές βίας, μη ορατές (λεκτική, ψυχολογική, οικονομική κλπ), που ασκούνται είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Το παραβλέπω.

Δυστυχώς, το show καλά κρατεί όλες τις ημέρες. Κάποιοι κάνουν λόγο για τηλεμαραθώνιο των ΜΜΕ για την αποδόμηση της Χρυσής Αυγής, που ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα αποτελέσματα θα είναι αναμενόμενα και τα επιθυμητά ή αυτή η ιστορία θα καταλήξει μπούμερανγκ και θα ενδυναμώσει τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο “προφυλάκιση” σε κάθε ποινική δίωξη είτε από άγνοια είτε προς εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης. Ο όρος προφυλάκιση καταργήθηκε από το ποινικό δικονομικό δίκαιο της Ελλάδας το 1981, όταν η χώρα επιδίωξε να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κι αντικαταστάθηκε από τον όρο προσωρινή κράτηση. Δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους όρους “προφυλάκιση”, “προφυλακίστηκε”, “κρίθηκε προφυλακιστέος”, αντί των όρων “προσωρινή κράτηση”, “κρατείται προσωρινά” ή “κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος”.