Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

22.4.14

#AIDA



aida-illustratedΗ τέχνη της επικοινωνίας είναι ομολογουμένως δύσκολη. Συλλήβδην οι διαφημιστές υιοθετούν την υπερβολή  στην προβολή των μηνυμάτων τους και καταφέρνουν να χάνουν τα μερίδια δυνητικών πελατών τους. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ευφυΐα για να καταλάβεις πως πότε δεν θα αποκτήσεις το σώμα της Πετρουλάκη που διαφημίζει αδυνατιστικά προϊόντα. Είναι γνωστό πως γυμνάζεται τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά. Το Photoshop καμουφλάρει τέλεια το ρυτιδιασμένο πρόσωπο των όμορφων γυναικών πιο προχωρημένης ηλικίας που όταν εμφανίζονται άβαφτες σε περιοδικά lifestyle τρομάζεις από τα κύκλους και τις ζαρωματιές. Η πλύση εγκεφάλου είναι προσωρινή. Όταν το προϊόν αποδειχθεί αναποτελεσματικό, πηγαίνει στο καλάθι των αχρήστων μαζί με το brand name της όποιας εταιρείας.

Δεν με έπιασε ο καημός να γράψω για το μοντέλο AIDA του marketing και του advertising.

Σήμερα είδα το διαφημιστικό σποτ της Ρένα Δούρου που διεκδικεί την περιφέρεια Αττικής. Θεωρώ την επιλογή της Έφης Παπαθεοδώρου στο διαφημιστικό μήνυμα, της γλυκύτατης και γνωστής στο ευρύ κοινό ως Θεοπούλα από τη σειρά Παραπέντε , έξυπνη και πετυχημένη. Η ηθοποιός είναι ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο απ’ όλες τις ηλικίες. Είναι σαφές πως προσπαθούν να προσεγγίσουν και τους ηλικιωμένους. Το προφίλ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σε νεαρές ηλικίες. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είναι συνήθως ηλικιωμένα άτομα.

Στο παρελθόν έχουμε παρακολουθήσει κι άλλους ηθοποιούς σε πολιτικές διαφημίσεις, αλλά η πολιτική τους τοποθέτηση δεν ήταν αντάξια της επαγγελματικής τους καριέρας. Ο Γιάννης Μπέζος παραμένει ένας δημοφιλής ηθοποιός με αρκετές συμμετοχές στο θέατρο και την τηλεόραση, αλλά πραγματικά απέτυχε στο σποτ της ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε θεωρείται κι αμφιλεγόμενο πρόσωπο και έχει κατηγορηθεί για αλαζονική συμπεριφορά σε συναδέλφους του και το κοινό.

Έμεινε ένας μήνας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Θα εμφανιστούν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματικά αδημονώ να παρακολουθήσω κι αυτή τη φορά τα ποσοστά των αποκλίσεων τους. Υπήρξε μια εξήγηση πως αρκετοί απ΄ αυτούς που συμμετείχαν σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις πλέον δεν διαθέτουν τηλεφωνικές συνδέσεις. Έχει μια δόση αλήθειας. Στην Ελλάδα ζούμε. Σε χιλιάδες νοικοκυριά έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα και μια μεγάλη μερίδα αδυνατεί να πληρώσει τους πάγιους λογαριασμούς. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βρεις το προηγούμενο δείγμα, αλλά ας το προσπεράσω. Μια δημοσκόπηση δεν γίνεται μόνο τηλεφωνικά. Από την άλλη αρκετοί αποφεύγουν να απαντούν σε στημένα ερωτηματολόγια.

Επιθυμώ όσο κανείς τον αφανισμό του παλαιού δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Η προσωπική μου πρόβλεψη κι εκτίμηση είναι πως θα αλλάξει αρκετά το πολιτικό σκηνικό. Ο λαός τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ με ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Πιστεύω πως και η ΝΔ θα γευτεί μια αντίστοιχη ψυχρολουσία. Τα αδιέξοδα παραμένουν. Τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας οξύνονται. Μέχρι και τώρα, το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα από το λογιστικό πλεόνασμα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα  στον πρωθυπουργό προκαλεί το κοινό αίσθημα. Θα χαρακτήριζα τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα κατώτερα των περιστάσεων. Ελάχιστες είναι οι αξιόλογες κι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες που δυστυχώς δεν αναδεικνύονται στο προσκήνιο. Το μιντιακό σύστημα προωθεί συγκεκριμένα άτομα. Για να είμαι δίκαιη, η καθημερινή έκθεση του υπουργού Υγείας στα ΜΜΕ επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο στην κυβέρνηση.

Δεν αμφιβάλλω πως οι πολιτικοί ζουν στο μικρόκοσμο τους κι έχουν εγκλωβιστεί σε τακτικές πελατειακού συστήματος ή σε ανυπόστατα πλέον επιχειρήματα. Οι τριγμοί στη ΝΔ είναι έκδηλοι από τις διπλές υποψηφιότητες και τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Προβλέπω πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και με μεγάλο προβάδισμα. Το Ποτάμι ξεφουσκώνει. Αναμένω μεγαλύτερα ποσοστά στους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Διατηρώ επιφυλάξεις για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Για να είμαι ακριβής ανάλογα με τις εξελίξεις στη δικαστική έρευνα, το φασιστικό κόμμα θα παρουσιάσει τους κρυμμένους άσους με πρόσθετα βίντεο συνομιλιών. Θα ήθελα να πιστέψω πως μπλοφάρουν, αλλά δεν νομίζω. Φοβάμαι πως τα ποσοστά τους θα ανέβουν. Επιθυμώ όσο τίποτα άλλο, να πέσω έξω στη συγκεκριμένη πρόβλεψη. Παρατηρούσα την ουρά του φτωχού κόσμου στα εθνικιστικά συσσίτια που μοίρασαν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Βλέποντας τις εικόνες αναρωτιόμουν που είναι το κράτος πρόνοιας.

Τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό σ’ αυτή τη χώρα. Η λίστα παραμένει μακροσκελής. Ο λαός πληρώνει το κόστος των πολιτικών επιλογών. Δεν αρκεί μόνο να δοθούν εξηγήσεις για να πεισθεί ένας λαός. Η όποια βούληση παραγκωνίζεται στο όνομα της πολιτικής συγκάλυψης.

Με προβληματίζει έντονα η όποια αποχή στις επικείμενες εκλογές. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να με απογοητεύσει ο ελληνικός λαός με την απολίτικη στάση του.

Οι μελοψιττακοί του μιντιακού συστήματος έχουν απαξιωθεί περισσότερο κι από τους πολιτικούς. Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων λαμβάνει καθημερινή καζούρα στα κοινωνικά δίκτυα.

Μιας και ξεκίνησα με όρους marketing θα πρέπει να κλείσω και αντίστοιχα. Στις φάσεις του κύκλου ζωής ενός προϊόντος υπάρχει ο κορεσμός και η πτώση του. Οι όποιες προωθητικές ενέργειες ειδικών προσφορών δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Ακόμη και τα πιο δυνατά προϊόντα ετών χρήζουν ανανέωσης. Τα παλιά θα αντικατασταθούν από νέα.

Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν κορεστεί και λογικό είναι να επέλθει και η πτώση τους. Γιατί όχι και η απόσυρσή τους;