Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

16.2.14

Δημοσκοπήσεων το ανάγνωσμα


δημοσκοπησειςΣτις εκλογές του 2012, οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Μάλιστα έχουν καταγραφεί και οι αποκλίσεις ανά εταιρεία. Όσο μεγαλύτερο είναι το περιθώριο σφάλματος, τόσο λιγότερη σιγουριά θα πρέπει να έχει κάποιος ότι τα αναφερόμενα αποτελέσματα θα είναι κοντά στα πραγματικά ποσά. Οι δημοσκοπήσεις διέπονται από κανόνες επιστημονικής αξιοπιστίας.
 
 
final_Page_01

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που δημοσιεύει το κυριακάτικο Πρώτο Θέμα, ο κ. Καμίνης προπορεύεται στην πρόθεση ψήφου με 18,4% και ακολουθούν ο κ. Σπηλιωτόπουλος με 13,1%, ο κ. Κακλαμάνης με 12,1% ο κ. Κασιδιάρης με 10,8%, ο κ. Σακελλαρίδης με 10,7%, ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 4,7%, ο Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ) με 4,3% και ο Γιώργος Αμυράς με 2,6%. 

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας ΜRB για την Real News, o Γ.Καμίνης έρχεται πρώτος με 20% και στον πρώτο γύρο και ακολουθούν: Α.Σπηλιωτόπουλος 13,4%, Ν.Κακλαμάνης 12,4%, Η.Κασιδιάρης 11%, Γ.Σακελλαρίδης 9,6%, Β.Καπερνάρος 6,4%, Ν.Σοφιανός 6,2%, Γρ.Βαλλιανάτος 1,7%.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε την Παρασκευή η διαδικτυακή τηλεόραση του Thetoc.gr. ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προηγείται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου με 20%, ενώ για τη δεύτερη θέση μαίνεται ο «γαλάζιος» εμφύλιος ανάμεσα σε Νικήτα Κακλαμάνη και ‘Αρη Σπηλιωτόπουλο με οριακό προβάδισμα του πρώτου (14% έναντι 13%). Ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής (11%) και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 10%.

Σε ανάλογη δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο του 2013, ο νυν δήμαρχος Αθηνών συγκέντρωνε ποσοστό 5%, παρουσίαζοντας μια αρνητική εικόνα. Αναλύοντας τα προφίλ των υποψηφίων δημάρχων Αθήνας, οι δοκιμασμένοι δήμαρχοι είναι ο Γ. Καμίνης και ο Ν. Κακλαμάνης. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν δοκιμαστεί στην αρένα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αλλά, ας προσεγγίσουμε τις δημοσκοπήσεις και από άλλη οπτική γωνία. Μπορεί να μην είναι και η καταλληλότερη, αλλά ενδεικτική.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, η κατάταξη των μεγαλυτέρων κομμάτων στο εκλογικό σώμα της Α”  Αθηνών ήταν η ακόλουθη: ΝΔ 30,92% (89,050 ψηφοφόροι), ΣΥΡΙΖΑ 26,96% (77.637), ΠΑΣΟΚ 8,72% (25.121), Χ.Α 7,81% (22.486) και ΔΗΜΑΡ 7,37% (21.218).

Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση (Ιανουάριος 2014) τα ποσοστά των κομμάτων στην Πρόθεση Ψήφου εμφανίζονται ως εξής: ΝΔ 19%, ΣΥΡΙΖΑ 19,8%, Χ.Α 10,5%, Αν.Ελ 4,3%, ΠΑΣΟΚ 3,8%, ΔΗΜΑΡ 3,7%.

Καλώς ή κακώς το σώμα των ψηφοφόρων είναι διαχωρισμένο σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, ώστε να παρατηρήσουμε τη μεταφορά των εκλογικού σώματος. Οι υποψήφιοι της ΝΔ, Α, Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης, διατηρούν τα ποσοστά του κόμματος στην Α’ Αθηνών συγκεντρώνοντας το ποσοστό 27%. Η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποτυχημένη στο πρόσωπο του Σακελλαρίδη, με ποσοστά 10-11%. Ο Κασιδιάρης εμφανίζεται ελαφρώς ενισχυμένος λαμβάνοντας υπόψη τις συλλήψεις του κόμματος.

Θεωρητικά ο νυν δήμαρχος θα πρέπει να είναι τόσο επιτυχημένος για να καταφέρνει να συγκεντρώνει το ποσοστό 20%. Τον στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το άθροισμα των οποίων στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 ήταν περίπου 16% αλλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν ξεπερνούν το 8%.
Αφού καταφέρνει να διπλασιάζει τα ποσοστά, θα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

Είναι πετυχημένος; Οι δήμοι της χώρας είναι υπερχρεωμένοι και απειλούνται με χρεωκοπία. Πρόσφατα η Μοοdy’s αναβάθμισε την πόλη της Αθήνας, σε Caa3 από C. Είναι γνωστό το σκάνδαλο με της οικογενειακής ΜΚΟ Κλίμακα που πήρε το ποσό των 4.479.000 ευρώ , καταλογίζοντας ευθύνες ο Ν. Κακλαμάνης στον Καμίνη και στον υπουργό Εργασίας. Υπάρχουν κι άλλα σκάνδαλα σε άλλες ΜΚΟ. Είναι έντονο το πρόβλημα των 40.000 αστέγων που κοιμούνται στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Πρόσφατα δέχθηκε δριμύτατη κριτική με την εικαστική εκδήλωση των ντυμένων δέντρων, ενώ αδιαφορεί για τους αστέγους.

Μάλλον, οι δημοσκόποι θα πρέπει να αναθεωρήσουν ή τουλάχιστον για λόγους ασφαλείας να λαμβάνουν και δεύτερο εκλογικό δείγμα.



Υ.Γ: Δυστυχώς, τα μηνύματα που λαμβάνω μέσω κοινωνικών συναναστροφών, με την φορολογική καταιγίδα της κυβέρνησης, το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό.